c

Kv Ungraren, Blackeberg

  • De tre lågenergihusen i Blackeberg är byggda med passivhusteknik.
  • Lägenheterna har hög standard och balkong eller uteplats.
  • I husen använde vi en ny typ av fasad med högpresterande isolering.
  • Vi använde en ny typ av tak som gick fyra gånger snabbare än normalt att montera.

Klimatsmarta bostäder vid grönområde

I Blackeberg väster om Stockholm har Skanska byggt 70 klimatsmarta hyreslägenheter åt Svenska Bostäder. De tre lågenergihusen är byggda med passivhusteknik. Det betyder att byggnaderna är täta, välisolerade och energisnåla och värmen stannar kvar i husen. Vi började projekteringen 2010 och inflyttning skedde under sensommaren 2012.

Lägenheterna håller en hög standard och har balkong eller uteplats. Mellan husen finns underliggande garage i suterräng. I uppdraget ingick även gårdar, cykelhus, barnvagnsrum, källarförråd och tvättstuga. Varje hus har tio våningar, varav nio är bostadsplan. I anslutning till Kvarteret Ungraren ligger ett vackert friluftsområde som gränsar till Mälaren. Det finns även badplats, joggingspår och en marina inom gångavstånd.

Viktigt att avgränsa arbetsplatserna

Skogstomten bestod av mycket berg, vilket innebar att vi fick börja med sprängningsarbeten. Vi är alltid noggranna med att avgränsa arbetsplatserna så obehöriga inte kan ta sig in. Denna gång var det extra viktigt eftersom en skola ligger på andra sidan parken. Ingen obehörig tog sig in på arbetsplatsen och säkerheten var hög även för vår arbetsgrupp.

Dyrare material, men billigare lösning

I husen använde vi en ny typ av fasad med högpresterande isolering. Den användes för första gången på Kungsholmen i Stockholm och vi hade turen att få samma projekteringsledare. Denna isolering är relativt dyr, men eftersom den är tunnare så får vi mer boendeyta. Ett annat nytt material som bidrog till låg energianvändning var ett prefabricerat tak. Även detta material är lite dyrare men kostnadseffektivt tack vare tidsvinsten, då montaget gick fyra gånger snabbare än normal, och den goda isoleringen.

Valet av stomme hjälpte oss att få ett tätt hus eftersom vi har gjutit ihop stomelement på plats. Från- och tilluftsventilation har installerats för att sänka driftskostnaderna och skapa ett bra inomhusklimat. vi har gjutit ihop bjälklag, väggar och nästkommande bjälklag. På så vis blir stommen foglös och vi slipper täta mellan de olika väggelementen. Byggnaderna är självförsörjande på värme större delen av året.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading