c

Malmö Live

  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live
  • Malmö Live

Kongress- konsert- och hotellanläggning med fantastisk utsikt

I maj 2010 stod det klart att Skanska och det danska arkitektkontoret schmidt/hammer/lassen k/s tog hem segern i en internationell tävling, anordnad av Malmö Stad.

Tävlingsuppgiften bestod av att ta fram ett förslag till en kombinerad anläggning för möten, kongresser, konserter och hotell samt att utforma det kringliggande stadsrummet.

– Malmö har länge saknat en modern kongressanläggning med hög kvalité. Besöksnäringen spelar en viktig och växande roll för Malmös utveckling och ger stora ekonomiska inflöden till Malmö och ger upphov till tusentals arbetstillfällen, sa Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande när det stod klart att tävlingen var avgjord.

Malmö Live blev klar 2015 och är cirka 85 meter hög och därmed synlig från hela Malmö, Öresundsbron och delar av Köpenhamn. I söderläge, mot kanalen, ryms en restaurang och uteservering. På 25:e våningen finns en välbesökt skybar med utsikt över havet och hela staden. Clarion Hotel och Congress driver hotell och konferensverksamheten i huset och Marcus Samuelssons står för restaurangkoncepten Kitchen & Table och Eatery Social Taqueria.

De tre byggnaderna binds samman för att bilda en helhet. Samtidigt upplevs anläggningen som öppen, exempelvis genom att vi på gatuplan använder samma form på ytbeläggning både inom- och utomhus. Det finns också öppningar i alla väderstreck för att uppmuntra genomströmning av människor som passerar kvarteret.

Vårt uppdrag består inte bara av att utveckla och bygga konserthus, kongress och hotell. Totalt ska vi bygga cirka 90 000 kvadratmeter på Universitetsholmen, inkluderat kontor och bostäder. Området blir en helt ny stadsdel som binder samman Malmö city med Västra Hamnen.

– Några av de viktigaste tankarna i vårt förslag var att skapa en samlingspunkt för Malmös alla invånare, en plats med liv och rörelse under dygnets 24 timmar. Hållbarhet var en annan viktig aspekt berättar Henrik Fajerson, projektutvecklare på Skanska.
Malmö Live har certifieras enligt det internationella miljösystemet LEED med den högsta nivån Platina.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects