c

Vallastaden, Linköping

Hållbarhet och grönt byggande

Hållbarhet ska genomsyra hela Vallastaden, vilket är helt i linje med Skanskas ambitioner om hållbart byggande.

Solceller säkrar strömmen

På alla hustak har vi installerat solceller som bidrar till hushållselen. Överskottselen lagras i batterier för att förbrukas när det blir mörkt och eventuellt överskott säljs till elnätet.

Återvinner möbler och prylar

I början av projektet hade vi en brainstorming på temat återbruk eftersom det slängs alldeles för mycket saker. Då fick vi en idé som blev en större lyckoträff än vi kunde tänka oss.

I ett av husen finns en liten butikslokal. Vallastaden är lite isolerad och det skulle förmodligen bli svårt att hitta en betalande hyresgäst till affärslokalen. Med tanke på alla människor som vill möblera sina nya hem och därmed rensa ut gammalt, borde en återbruksbutik vara klockren. Vi har gjort ett avtal med hjälporganisationen Hjärta till Hjärta som slipper hyra men betalar för driftskostnaderna av lokalen. Folk skänker sådant de inte vill ha och vinsten går till välgörande ändamål. I butiken arbetar ideell arbetskraft eller långtidsarbetslösa som därmed får in en fot på arbetsmarknaden.

Hjärta till Hjärta skapar trivsel

Engagemanget har vuxit och hjälporganisationen tar nu hand om förvaltningsuppgifter som trapphusstädning, gårdsstädning, snöröjning och rabatter. Under bomässan ställde personer från Hjärta till Hjärta upp och arbetade i visningslägenheterna. Fler idéer är på gång som underlättar för de boende och skapar trivsel.

Återbruk i visningslägenhet

En av våra visningslägenheter inreddes med återbruk som tema och resultatet var väldigt lyckat. Vi köpte begagnade möbler på nätet, byggde en sängstomme av lastpallar och inredde med loppisfynd. Totalt kostade den fräscha och originella inredning av hela trerumslägenheten cirka 40 000 kronor.

 

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects