c

Piren2, Lindholmen, Göteborg

  • De rundade hörnen på Piren2 speglar grannhusets arkitektur. Tegelfasaden gör att byggnaden smälter in med den gamla varvsmiljön.
  • Takterrassen är uppskattad av husets invånare.
  • Vi har valt mörkgrå konvektor för att de inte ska synas utifrån. I byggnadens runda hörn är konvektorerna utformade för att följa fönstrens böjning.
  • Piren2
  • Piren2

Framtidens teknik flyttar in

Takterrassen på Piren2 bjuder på en bländande utsikt över hamninloppet i Göteborg. Här kan husets invånare ta en paus, ha utomhusmöten, äta lunch eller ses på afterwork. Lindholmen har förvandlats från ett gammalt varvsområde till Göteborgs hetaste plats för kunskapsintensiva företag. Båtturen från city tar bara tio minuter och innebär en skön start på dagen.

Lindholmen är ett mycket attraktivt område, ett av Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område. Det bekräftas av att den spännande hyresgästen Zenuity valde att etablera sitt huvudkontor här och att Piren2 såldes till Platzer Fastigheter redan våren 2017.

Piren2 på Lindholmen är ett egenutvecklat projekt vilket innebär att vi har köpt marken, finansierat projektet, utvecklat byggnaden och varit byggherre. Byggnaden är åtta våningar hög och 9 000 kvadratmeter stor.

Skanska har även byggt och utvecklat Radisson Blue Riverside Hotel i samma kvarter på Lindholmen. Några år senare beslöt vi oss för att bygga ett kontorshus bredvid hotellet och anlitade KUB arkitekter. Utmaningen för arkitekterna var att skapa ett hus med en egen personlighet som ändå smälter in i omgivningen. De rundade hörnen speglar hotellets arkitektur trots att byggnaderna annars är väldigt olika. Som en flirt med de gamla varvsbyggnaderna valde vi en vacker prefabricerad betongfasad med ingjutet tegel.

Planlösning som väcker nyfikenhet

Samarbetet med hyresgästen har präglat projektet och resulterat i att lokalerna har kunnat anpassas enligt deras önskemål. Det har vi lyckats med trots den korta tiden från kontraktsskrivning till inflyttning. Zenuity är ett spännande företag som utvecklar självkörande fordon. Det är ett gemensamt bolag grundat av Volvo Cars och Autoliv.

Zenuity ville ha en planlösning som väcker nyfikenhet; genom att placera alla labb synliga bakom glasväggar blir de en naturlig del av verksamheten och lokalerna. Verksamheten ställer krav på extra kylning och eleffekt i dessa utrymmen. Mindre än ett år efter den första kontakten kunde Zenuity flytta in i en byggnad som hade anpassats efter deras behov in i minsta detalj.

Lera och vatten styrde starten

Hösten 2015 satte vi spaden i backen. Som vanligt i Göteborgstrakten innebar grundläggningen stora mängder lera. Där Piren2 ligger är det hundra meter ner till berg. Våra erfarna geotekniker har beräknat hur vi skapar en stabil grund och vi har använt kohesionspålar som fäster i leran.

Lindholmen ligger precis vid vattnet; därför krävde Göteborgs stad att fasaden skulle vara vattentät upp till 2,8 meter. Vi har placerat entrén på drygt tre meter och har sett till att fasaden uppfyller alla krav som ställs vid en eventuell översvämning.

Lade pussel med fasaden

Den vackra fasaden består av prefabricerade betongelement med ingjutet tegel. För att fasaden skulle bli kostnadseffektiv krävdes att vi tillsammans med arkitekten och leverantören lade ett gigantiskt pussel. Vi behövde skapa standardiserade element som kunde upprepas i fabriken och sedan sättas ihop på plats. Det lyckades vi med efter en hel del tankearbete.

Samarbete med hyresgästen gav snabb byggprocess

Efter ungefär ett år av byggnationen av Piren2 fick vi kontakt med Zenuity som letade efter ett huvudkontor. Det innovativa teknikföretaget visste att man skulle expandera snabbt och ville hyra hela huset. Tack vare ett smidigt samarbete kunde företaget flytta in i ett kontorshus som anpassats efter deras krav knappt ett år efter att första kontakten tagits. Zenuity har haft förståelse för vår process och vi har uppfattat deras behov rätt.

Zenuity behöver testa sin teknik nära sina utvecklare vilket innebär att företaget ville vara med och styra planlösningen. De inglasade testlokalerna kräver även väldigt hög kylkapacitet och mycket ström. Zenuity behöver även ett större serverrum än normalt vilket kräver utökad kylkapacitet. Vi på Skanska försöker alltid dimensionera hus så det finns marginaler; dessa behövde vi utnyttja här.

- Vi har haft en mycket tät dialog med Zenuity. Knappt ett år efter första kontakten kunde företaget flytta in i ett hus som hade anpassats efter deras önskemål, berättar Andreas Melby, projektledare på Skanska Fastigheter Göteborg.

Fokus på detaljer

För att Piren2 skulle bli ett riktigt lyckat projekt jobbade vi med att få alla i byggteamet engagerade. Vi har pratat mycket om hur varje enskild individ påverkar slutresultatet. Zenuity har besökt byggarbetsplatsen och berättat om sin verksamhet vilket var väldigt uppskattat.

Förståelsen för projektet har medfört att alla i teamet har ansträngt sig för att varje detalj ska bli rätt. Många förslag på förbättringar har kommit från yrkesarbetare som därmed har bidragit till en bättre helhet.

Ett exempel på hur vi har jobbat med detaljer är de konvektorer som sitter i de våningshöga fönstren. Vita konvektorer skulle synas utifrån, i stället valde vi mörkgrå. Även termostater i samma färg specialbeställdes. I byggnadens runda hörn är konvektorerna utformade för att följa fönstrens böjning.

Något annat som krävde ett öga för detaljer var hyresgästens önskan om helfärgade kök. Varje våningsplan har ett kök där golv, tak, skåpluckor och allt annat går i samma färg. Vi har jobbat mycket med att hitta rätt leverantör av matta, få rätt färg på undertaken och få ihop helheten.

Klättrare fixar fönstren

Byggnadens utformning krävde en annorlunda lösning för fönsterputsning. Vanligen löper en skena längs hela huset med en korg som fönsterputsarna står i. Det skulle inte fungera för Piren2 eftersom vi har en indragen åttonde våning. I stället har räcket runt terrassen en inbyggd infästningsanordning där fönsterputsare kan fästa rep och fira ner sig. Det är en lösning som börjar bli allt mer etablerad, så kallat industriellt reparbete.

Att arbeta säkert är viktigast av allt

Säkerheten prioriteras i alla våra projekt. Vår byggarbetsplats låg mitt i ett kontorsområde vilket innebar att mycket folk passerade. Tydliga avspärrningar och försiktighetsåtgärder vid transporter var självklarheter.

Givetvis var säkerheten på själva arbetsplatsen högprioriterad. Vi har gjort en rad satsningar i förebyggande syfte för att underlätta god arbetsmiljö och trivsel. Bland annat måste alla passera genom bodetableringen. Därmed hade vi koll på vilka som fanns på plats och att de tog på sig säkerhetsutrustning.

Unikt för Piren2 var en säkerhetsutbildning som var obligatorisk för alla som skulle jobba i projektet. Vi höll ungefär 15 utbildningstillfällen. Utöver detta arbetade vi som i alla projekt med noggranna arbetsberedningar och säkerhetsmöten.

LEED-certifieras med nivå Guld

Grönt byggande är en självklarhet för oss på Skanska. Målsättningen är att det vi bygger och utvecklar ska ha en så liten miljöpåverkan som möjligt. Piren2 certifieras enligt det internationella miljösystemet LEEDs näst högsta nivå Guld.

Grunden till en energieffektiv byggnad läggs redan i projekteringen. Eftersom Skanska har erfarenhet av vad som påverkar miljön kunde vi i ett tidigt skede skapa förutsättningarna för ett klimatsmart kontorshus. Vi har tänkt på miljön i alla steg: från husets energiförbrukning till beröringsfria blandare. På Lindholmen finns även ett sopsugsystem som vi har anslutit byggnaden till. Det är en stor vinst för miljön och trivseln att slippa sopbilar.

Skanska jobbar även med social hållbarhet. I projektet har en kille från Syrien jobbat med oss för att få praktik. Nu har han kommit in på Chalmers och ska studera samhällsbyggnadsteknik. För oss är detta en chans att bidra till ett inkluderande samhälle och presentera Skanska som en attraktiv arbetsgivare. Konkurrensen om byggingenjörer kommer att vara stor i framtiden.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading