c

BRF Jarlaplatsen, Göteborg

  • Brf Jarlaplatsen ligger centralt i Göteborg i ett av landets mest välbevarade funkisområden, Johanneberg.
  • Brf Jarlaplatsen är ett tydligt landmärke i Johanneberg med sina ljusa fasader och rundade balkonger.
  • De rundade balkongerna är ett sätt att ta funkisens formspråk in i framtiden, i ett kulturmärkt område.
  • I Brf Jarlaplatsen har Skanska placerat ett granitkonstverk av Ivana Machakova som själv presenterade verket på invigningen.
  • Avtäckning av granitkonstverket "Bruten cirkel" inför de boende i Brf Jarplaplatsen.
  • Konstverket "Bruten cirkel" i bohusgranit är ett sätt att ge platsen en tydlig identitet och bidra med kulturvärden till staden.
  • Konstnären Ivana Machakova berättar om sitt konstverk för alla de som köpt lägenhet i Brf Jarlaplatsen.

Ett läge utöver det vanliga

I Övre Johanneberg i Göteborgs centrum, i ett av landets mest välbevarade funkisområden bygger vi Brf Jarlaplatsen – ett formstarkt kvarter med vid utsikt över staden. I tre hus samsas hem och butikslokaler och fyller platsen med nytt liv. Vi bygger 156 bostadsrättslägenheter med 1-5 rum och kök, samt två etagelägenheter om 225 kvm.

Övre Johanneberg ligger med ett högt och attraktivt läge en kort promenad från Göteborgs innerstad. Bland de tidstypiska, idag kulturminnesmärkta funkiskvarteren bygger vi två niovåningshus och ett högrest sjuttonvåningshus vars funkisarkitektur harmonierar med omgivningen. Alla lägenheter har balkong eller uteplats och flera av de större lägenheterna har två balkonger i olika väderstreck.

– Vyerna från bostäderna högst upp i husen är något utöver det vanliga, men även de som väljer att bo lite längre ner kommer få fin utsikt över Göteborg, säger Martin Lafveskans på Erséus Arkitekter i Göteborg, som tillsammans med sina kollegor har ritat husen i Johanneberg.

Ett särskilt fokus finns på hållbarhet, inom området kultur och mångfald. Här finns ett brett utbud av lägenheter för människor i olika livssituationer och planlösningen är gjord för att kunna anpassas efter individuella behov. Det nya torget mot Eklandagatan kompletteras med butiker, uteservering och restaurang/café som öppnar upp området för möten mellan boende och besökare.

Värden att värna

Skanska har en kulturbevarande avsikt att i det nya kvarteret skapa en modern tolkning av områdets 30-talsarkitektur, med formelement som harmonierar med omgivningen. Vi för vidare funktionalismens värden kring ljus, luft och praktiska lösningar som underlättar livet för människor. Läs mer under rubriken Hållbarhet.

Husen är Svanenmärkta och byggs med miljövänliga material både utvändigt och invändigt, vilket gör att de kommer stå stadigt långt in i framtiden. Detaljer som grönt sedumtak på miljöhuset, energieffektiva fönster och fasader gör kvarteret till ett miljösmart boende.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects