c

Sthlm New: Läge för kreativa kontor

Med Skanska bakom rodret växer Sthlm New Creative Business Spaces fram i Hammarby Sjöstad. Det fina läget, lekfull arkitektur och flexibla lokaler lockar innovativa branscher att flytta in.

sthlmseaside-skanska
1 av 7 Sthlm Seaside, vid Hammarby kaj, är Sthlm News första kontorsfastighet.
arrowhead-kontor
2 av 7 I Arrowheads lokaler finns många olika typer av platser att arbeta vid. Köket är en samlingspunkt.
arrowhead-sodermalm
3 av 7 För Malin Hedström, pressansvarig på Arrowhead, och hennes kolleger var det viktigt att de nya lokalerna var ett nybygge.
arrowhead-skanska
4 av 7 Arrowhead har inrett med norrländskt tema, med mycket trä. Den öppna loungen vetter mot terrassen.
sthlmseaside-arrowhead
5 av 7 840 kvadratmeter öppen yta utformades efter Arrowheads egna unika behov.
sthlmseaside-goto10
6 av 7 Förutom Arrowhead har bland andra Internetstiftelsen och deras verksamhet Goto10 flyttat in i Sthlm Seaside.
sthlmseaside-sodermalm
7 av 7 Sthlm Seaside har glasfasad som ger utsikt över hela Södermalm.

Hammarby Sjöstad i Stockholm har förvandlats från industriområde till en levande stadsdel. Det som nu sker är att Hammarby Sjöstad, eller ”Sjöstan” som området kallas för i folkmun, därtill växer fram som ett attraktivt kontorsläge för kreativa branscher.

Det första spadtaget  för Skanskas Sthlm New Creative Business Spaces togs 2014 och i december 2016 stod två av totalt sju hus klara: Sthlm Seaside vid Hammarby kaj och Sthlm 03 vid Hammarby allé.

Sthlm Seasides 14 000 kvadratmeter erbjuder utsikt över såväl Hammarbykanalen som Södermalm. Och utanför entrén byggs bryggor som gör det möjligt för hyresgästerna att ta med lunchen ner till vattnet. I Sthlm 03 har områdets industriella historia plockats upp i arkitekturen, husets tegelfasad och betonggolv ger en modern och avskalad industrikänsla. Och på hyresgästernas gemensamma takterrass med fantastisk utsikt finns möjlighet att fika i solen eller spela pingis med kollegorna.

Kontor med utsikt

För två år sedan genomförde Skanska en undersökning bland företag i kreativa branscher där man frågade vad som gör dem mer innovativa – 86 procent svarade kontor med utsikt. Skanskas replik blev Sthlm 01, en 27 våningar hög kontorsfastighet med restaurang och skybar högst upp. Huset beräknas stå klart 2020, precis som Sthlm 04 – en 12 000 kvadratmeter stor byggnad vid Hammarbybacken. Den är svept i vit betong och här reflekteras ljuset av cirkulära glaspuckar, vilket får fasaden att byta ton under dagen.

Lekfull arkitektur är en av byggstenarna som tillsammans med läget och flexibla lokaler lockar kreativa företag att flytta in.

– Det som gör det attraktivt är kommunikationsmöjligheterna, det är en vacker promenad längs vattnet över till Skanstull och regniga dagar finns tvärbana och bussar direkt utanför Sthlm 03, säger Anna Galli, affärsutvecklingschef för Skanska.

I utformningen av kontorslokalerna har fokus varit på att såväl företaget som medarbetarnas kreativitet ska ges utrymme att växa.

– Grundtanken är att det ska gå att jobba på olika sätt – både tillsammans och var för sig. Därför finns det gott om öppna ytor, mötesrum i olika storlekar och det går även att placera en black box mitt i kontoret. Det handlar om att det ska vara lätt att mötas. Och i takt med att verksamheten utvecklas ska lokalerna kunna anpassas, säger Anna Galli.

Arrowhead: Norrland på Södermalm

Spelutvecklaren Arrowhead Game Studios är ett av de företag som flyttat in i Sthlm Seaside.

– Vi letade lokaler länge runt de centrala delarna av staden och på Södermalm, målet var att hamna tillräckligt nära stadskärnan och samtidigt ha tillgång till natur. När vi hittade den här lokalen med det fantastiska läget så föll bitarna på plats, berättar pressansvarige Malin Hedström. För Arrowhead var det viktigt att de nya lokalerna var nybygge.

– Vi kunde utgå från ett betongskal på 840 kvadratmeter där vi fick stora möjligheter att utforma efter våra unika behov. Den öppna layouten fungerade perfekt som bas för vårt koncept. Vi gick in för att det skulle vara som ett andra hem, med en Norrlandskänsla som påminner om våra rötter i Skellefteå, gällande allt från materialval till möbler.

För de 35 medarbetarna finns många olika ställen att arbeta på, samtidigt som köket är den naturliga samlingsplatsen. Sammantaget skapar det ett kreativt klimat, menar Malin Hedström.

Man arbetar nu med ett nytt än så länge hemligt spel som väntas bli det mest omfattande projektet i företagets historia.

– Vi tar nästa steg som företag, både gällande hur många vi är och vilka projekt vi jobbar med, och lokalen ger oss utrymmet att växa. Vi satsar för personalens skull – för att ta tillvara deras kreativitet och driv. Kontoret är också viktigt för nyrekrytering, det är hård konkurrens i vår bransch och vi behöver växa med ett antal nya roller.

Hur ser du på utvecklingen att fler företag i kreativa branscher flyttar till Hammarby Sjöstad?

– Det sätter en stämpel på området som en kreativ hub och det är bra och roligt för oss alla.

Text: Daniel Retz
Foto: Samuel Unéus

Senast uppdaterad: 2018-01-05