c

Solna United: Det sitter i detaljerna

34 000 kvadrat ger snudd på lika många anledningar att trivas i Skanskas kontorshus Solna United. Från ritning till färdigt har ledorden varit god arbetsmiljö, gemenskap och omsorg in i minsta detalj. Redan i lobbyn börjar en skön arbetsdag för bland andra Arla Foods och Coty.

I nya Solna United har hyresgästerna tillgång till konferenslokaler och mötesrum på taket.
1 av 8 Hyresgästerna har tillgång till konferenslokaler och poddar – mötesrum – till och med på taket.
Solna United är 34 000 kvadratmeter. Huset ska bli arbetsplats för 2 000 personer.
2 av 8 När alla hyresgäster intagit de 34 000 kvadratmetrarna blir huset arbetsplats för 2 000 personer.
I Solna United är entrén skapad som en hotell-lobby.
3 av 8 Den som kliver in i Solna United upplever en inbjudande känsla á la hotell-lobby.
Entréplan i Solna United är utformat som ett torg med sittplatser, kafé och restaurang.
4 av 8 Tillsammans med arkitektkontoret Tengbom har Skanska skapat ett entréplan utformat som ett torg med sittplatser, kafé och restaurang.
Mejerikooperativet Arla Foods som flyttat in i Solna United har ett eget provkök.
5 av 8 Mejerikooperativet Arla Foods som flyttat in i Solna United har ett eget provkök.
Det finns även en gemensam lobby högst upp i Solna United för de som hyr mötesrum.
6 av 8 Det finns även en gemensam lobby högst upp i huset för de som hyr mötesrum.
Miljön i huset och restaurangen består av möbler och detaljer i olika stilar och material, som ger en lyxig och samtidigt trivsam atmosfär.
7 av 8 Miljön i huset och restaurangen består av möbler och detaljer i olika stilar och material, som ger en lyxig och samtidigt trivsam atmosfär.
Solna Uniteds hyresgäster kan hyra mötesrum i form av inglasade poddar, vid entrén eller på husets tak.
8 av 8 Husets hyresgäster kan hyra mötesrum i form av inglasade poddar, vid entrén (bilden) eller på husets tak.

Text: Susanna Lindgren Foto: Samuel Unéus, Kristoffer Marchi

Miljöer där man vill dröja sig kvar har förstås något visst, men vad det är som skapar det, är inte alltid lätt att definiera. I den generösa lobbyn i det nya kontorshuset Solna United stannar man gärna till, tar en kopp kaffe innan man grå vidare. Tillsammans med arkitektkontoret Tengbom har Skanska skapat ett entréplan utformat som ett torg med sittplatser, kafé, restaurang och andra ytor som uppmuntrar till – att stanna upp.

– Hos mig som har jobbat med detta i tio år finns en oerhörd stolthet över att vi lyckats skapa den värme och trivsamhet vi velat uppnå och att vi inredningsmässigt lyckats med alla noggrant utvalda detaljer. Jag är säker på att det är fler än jag som vill hänga här, säger Fredrik Lantz, Skanskas uthyrnings- och marknadschef.

Ett kontorshus för gemenskap

Miljön talar för sig själv. När alla hyresgäster under våren 2020 flyttat in blir Solna United arbetsplats för 2 000 personer i olika branscher. Hit har exempelvis energibolaget Fortum flyttat, liksom konsultbolaget Knightec, industrigasföretaget Linde, mejerikooperativet Arla Foods, skönhetsföretaget Coty och rekryteringsfirman Randstad.

I den gemensamma lobbyn är alla välkomna att mingla, delta i popupevents som afterwork, temaföreläsningar och andra gästspel, eller kanske samlas för gemensam löparrunda. Hyresgästerna har också tillgång till konferenslokaler och poddar – mötesrum – till och med på taket.

– Tanken är att det här ska vara lite som en hotellobby dit även externa besökare kan komma, säger Fredrik.

Fredrik har följt hyresgästerna från en första nyfiken förfrågan till skrivet kontrakt och har god inblick i vad som attraherat med Solna United. Förutom att det är en byggnad skapad både för gemenskap och fokus är det strategiska läget ett stort plus. Det är bara 130 meter till Solna station och sex minuters promenadväg till Westfield Mall of Scandinavia och Friends Arena.

– Vi har satsat mycket på att hjälpa våra hyresgäster att skapa sina optimala kontor, i samklang med byggnadens karaktär. Det gäller allt från planlösningar som stöttar verksamheten, till färg- och materialval och gestaltning, säger Fredrik Lantz.

Hälsa på hos Arla Foods: Arbetsytor som passar alla

Att Arla Foods flyttat in i Solna United märks redan i Solna Uniteds entré. Bakom en glasvägg syns provköket där kockar tar fram nya rätter och kunder möts för att provsmaka. Den röda Arlakossan visar vägen till kontoret.

Flytten från Kungsholmen till Solna handlade egentligen bara om kilometer men skillnaden är på många sätt milsvid. 320 anställda har inte bara fått en smidigare resväg till jobbet: de har också fått det kontor de önskat sig. I stället för i cellkontor sitter alla i dag i ett aktivitetsbaserat, öppet landskap indelat i hemzoner beroende på typ av verksamhet. Ingen har eget skrivbord, men med fri placering, aktivitetsbord och mötesrum. Det finns arbetsytor som passar alla, förklarar Niklas Henningsohn, fastighetsansvarig på Arla Foods. Mest nöjd är han nog ändå med den stora matsalen som med sina 200 sittplatser blivit den centrala mötesplatsen.

– Vi har fått en helt ny gemenskap och alla är väldigt positiva.

Kontorshus med bra läge

Läget var tveklöst superviktigt för flyttbeslutet.

– Innan flytten undersökte vi var våra anställda bor och kom fram till att Solna Uniteds läge med alla kommunikationer är fantastiskt för alla. Dessutom satte vi upp en mood board för alla att lämna önskemål kring den nya arbetsplatsen, och jag tror att de flesta verkligen fått vad de vill ha här.
Dessutom har flytten inneburit stora besparingar.

- Vi har fått nya, häftiga lokaler fyllda med grönska och samtidigt, tack vare lägre kvadratmeteryta, har vi sänkt våra hyreskostnader med 35 procent.

I Arla Foods provkök, på entréplanet, kan förbipasserande med lite tur se Årets kock eller någon annan köksmästare trolla fram rätter.
– Mat och produktutveckling är själva hjärtat i vår verksamhet. Hit till provköket tar vi därför våra kunder för avsmakning och möten. På entréplanet har vi dessutom åtta konferensrum som vi använder för externa besök.

Sabis: Skapar hotellkänsla för hyresgästerna

Mat- och serviceföretaget Sabis sköter all service i de gemensamma utrymmena i Solna United, vilket innebär allt från lokalvård till handduksservice och konferensavdelning men även restaurang och kafé, och gemensam reception.

– Vår och Skanskas gemensamma vision har varit att ett besök i Solna United ska vara som att kliva in i en inbjudande hotellobby. Man ska få ett personligt bemötande här, säger Mia Wolff, facility manager, Sabis.

– Men, den här miljön är faktiskt roligare än ett hotell för här möter vi samma gäster varje dag och får en chans att lära känna varandra. Många av företagen har också valt att anlita oss för tjänster i sina lokaler, såsom egna receptionister, vilket skapar trevliga möten på fler ställen.

Coty: Högkvarter för skönhet

I Solna United fann Coty, ett av världens största skönhetsföretag, nya lokaler för sitt nordiska huvudkontor. Huset erbjuder den energi, flexibilitet och tillgänglighet de efterfrågat.

– I studion, till exempel, ordnar vi events, utbildning och inspirationsträffar för våra kunder, berättar Himanshu Saxena, HR-ansvarig.

Studion ligger på entréplanet, medan kontoret ligger en trappa upp. I den fullt utrustade frisersalongen testas nya frisyrer och stilar.

Himanshu Saxena uttrycker hur nöjda de är med både läge och lokaler. Och inredningen blev som de hade hoppats.

– Det ska märkas att vi är ett av världens största företag inom skönhetsbranschen.

Senast uppdaterad: 2020-05-18