c

Sjöstaden Skybar i Sthlm 01: Högtflygande restaurangdröm

Krögaren Niklas Ahlbom hade en tidig, högtflygande dröm om en mötesplats i Söderorts nya, spännande område. På 102 meters höjd i Sthlm 01 har han nu förverkligat den — en djärv vision om design, humor och 70-talsflirt. Nu är den en het mötesplats för husets hyresgäster, och för vem som helst.

Krögare Niklas Ahlbom i köket i Sjöstaden Skybar.
102 meter och 27 våningar upp har krögaren Niklas Ahlbom skapat en mötesplats – en restaurang, en bar och en takterrass – med inredning som är en tydlig, lekfull flirt med 70-talet.
Krögare Niklas Ahlbom står intill köket i Sjöstaden Skybar.
Inredningen bjuder på designklassiker och överraskningar. Som taklamporna, Ateljé Lyktans klassiker ”Bumling”, och på väggen ett foto av två 70-talsikoner: skådespelarna Maud Adams och Reid Smith. Som besökare i Sjöstaden Skybar möter du många fler 70-talsikoner.
Krögare Niklas Ahlbom lutar sig mot en vägg klädd i orange kakel.
Inredningstemat för Sjöstaden Skybar började med att Niklas ville ha brandgult kakel i köksdelen. Sedan avlöste idéerna varandra.
Interiör med stolar och bord, en vägg med glasbetong och utsikt
Glasbetong är en av inredningsdetaljer som flirtar med 70-talet. Utsikten – mot Globen.
Bord och stolar i restaurangen, med speglar på väggen.
Spegelväggen i Röda rummet har monterats i en sjugradig vinkel så att alla ska kunna njuta av utsikten även om man ha ryggen mot fönstren. Rummet kan användas som chambre séparée för upp till 18 gäster.
Handikapptoaletten Sjöstaden Skybar Skanska
Sveriges vackrast belägna handikapptoalett? I Sjöstaden Skybar har den fönster från golv till tak och magnifk utsikt över söderort.

Text: Susanna Lindgren Foto: Samuel Unéus

Krögaren Niklas Ahlbom hade tagit sikte på takvåningen på det som skulle bli kontorsbyggnaden Sthlm 01 långt innan den ens låg på ritbordet. Han hade ringat in att området behövde en naturlig samlingsplats för mat och umgänge och började fundera.

I takt med att våningsplanen i Söderorts nya skyskrapa nu fyllts med hyresgäster, liv och rörelse har också Niklas Ahlboms högtflygande restaurangdröm förverkligats. I maj 2021 slogs dörrarna upp till Sjöstaden Skybar. Och det är inte bara utsikten över Stockholm och Årstaviken som knockar besökaren.

Inredningens färg, design och tydligt lekfulla flirt med 70-talet gör det lika spännande att vända blicken inåt rummet.

– Ett helt galet roligt projekt, sammanfattar Simon Scheiwiller, partner på arkitektfirman Gatun, som specialdesignat det mesta av restaurangens inredning.

Han fortsätter:

– Men att besöka Sjöstaden Skybar är att kliva in i Niklas värld. Vårt uppdrag har varit att stärka hans djärva vision om färg och humor, och design in i minsta detalj. En otroligt rolig process där vi velat skapa så många lager att man även vid tredje besöket ska uppleva något nytt, säger Simon.

Den stora mötesplatsen i Sjöstaden och Söderort

I Niklas Ahlboms Sjöstaden Skybar har barndomens mattpiskställning gjorts om till ståbord i baren. I Röda rummet för mindre sällskap har kobratelefoner förvandlats till vägglampor. Toalettbesöket, ja, det kan bli en politisk manifestation, eller åtminstone en tidsresa. Här pryds dörrarna av 70-talets svenska partiledare. Bakom Torbjörn Fälldin med pipan göms en rad svarta pissoarer (varav en är riktigt låg för att passa yngre besökare, som Niklas egen son). Ta dörren med Olof Palme och du kliver rakt in i Sveriges vackrast belägna handikapptoalett. Med fönster från golv till tak och utsikt över söderort finns det risk att besöket drar ut på tiden.

– Vi har busat med så många olika idéer och funderat på vad som är mest 70-tal. Bondbrudar? Monica Z? Cornelius Vreeswijk? När det gäller partiledarna inser vi att det är gubbigt, men på 70-talet var det så det såg ut, säger Simon.

I restaurangen finns flera olika avdelningar som kan anpassas för enskilda sällskap eller vara öppna för alla. Allt genomgående inrett med en trivsam mix av klassiskt och nyskapat där minsta detalj bidrar till att skapa ombonad värme och kvarterskrogskänsla – 28 våningar upp. Även det helt nya för tankarna till gammalt. Som de specialritade stolarna vars patinerade läder känns lite som 70-talets midjelånga skinnjackor i brunt. (Vem hade inte en sådan?!)

– Målet har hela tiden varit att bli den stora mötesplatsen och en angelägenhet i Sjöstaden och Söderort och det känns som vi har landat helt rätt, säger Niklas, som visar runt i restaurangens olika rum, som upptar två av byggnadens tre stjärnformade spetsar.

Restaurang, skybar och en takterrass

Tanken på att skapa en känsla av 70-tal började egentligen med att Niklas Ahlbom själv ville ha brandgult kakel i köksdelen, avslöjar han själv. Från det växte det färgstarka konceptet växte fram. Från serveringsbaren (eller ”luckan”, på branschspråk) som Niklas själv designat, levereras snart mat med inspiration från södra Europa, Syd- och Nordamerika samt Mellanöstern – med en försmak för rätter tillagade på kolgrill och i en så kallad smoker.

– Detaljer är viktigt. De behöver sitta även om vi inte är fine dining med sikte på Michelinstjärnor. Vi är ju trots allt en restaurang med plats för 360 gäster, där det ska finnas plats för barhäng och samtal för alla åldrar.

På den stora takterrassen i västerläge kan besökare njuta av utsikten över Söderort och Stockholm från 102 meters höjd. För att besökaren ska få en lika obruten vy från insidan ritades generöst med fönster tidigt in i skisserna för våningsplanet.

– Vi har haft en bra och tät dialog med Skanska genom hela projektet, säger Niklas.

Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter i Stockholm instämmer.

– Vi är otroligt glada att vi tillsammans med Niklas förverkligade idén med en restaurang här, högst upp i Sthlm 01. Detta är kronan på verket. Niklas är en väldigt driven person med stor kompetens och vi är verkligen stolta över det lyckade samarbetet och över resultatet. Och våra hyresgäster är överförtjusta i att ha en skybar att njuta av

Senast uppdaterad: 2021-11-23