c

Pr-byrån Westander i Sthlm 01: Symboliska lokaler att bli störst i

Lokaler och läge som ger bästa förutsättningar för att bli en av Nordens största pr-byråer – det fann pr-byrån Westander på våning 17 i Skanskas nya kontorshus Sthlm 01 i Stockholm New Creative Business Spaces.

Lobby i trärent och rosa. Citat på väggen i neon. Två kvinnor samtalar.
1 av 8 Författaren Tomas Tranströmers citat är signifikativt för Westanders verksamhet, menar byråchef Johanna Look, här med kontorsansvarig Caroline Somerville i köket, som också är reception och lobby.
Fredrik Lantz lutad mot en vägg av betong.
2 av 8 Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01, intill en vägg av den kärna av betong, som ska få vara kvar som den är med sitt råa uttryck.
Soffa i rosa och textilprover i flera nyanser.
3 av 8 Betong, glas, rikligt med textil och närmare 15 mättade färgnyanser skapar en helhet i pr-byrån Westanders nya lokaler i kontorshuset Sthm 01.
Två kolleger spelar bordtennis.
4 av 8 Lokalerna ger möjlighet till fokuserat arbete – och en stunds avkoppling.
En person ser ut över utsikten och en annan förbereder ett bord för möte.
5 av 8 Från våning 17 får man en magnifik utsikt över stad, vatten och grönska, i rum för enskilt arbete eller för möten.
Genom ett fönster har man utsikt över Stockholm. Inredningsdetalj i varma jordtoner.
6 av 8 Inredningen går i mättade färgtoner och genom fönstren kan man följa årstidernas växlingar.
Rå betong gifter sig vackert med en grön färgskala. Här Westanders återbrukade och omklädda designerstolar.
7 av 8 Rå betong gifter sig vackert med en grön färgskala. Här Westanders återbrukade och omklädda designerstolar.
En lobby i ljust trä och två kolleger vid ett skrivbord i ståhöjd.
8 av 8 Byråns hjärta kan sägas vara lobbyn. ”Vi jobbar ju med lobbying och lobbyn är vårt hjärta”, beskriver byråchef Johanna Look. Vidare i lokalerna finns ljusa arbetsplatser med utsikt. Här Anders Wennerstrand och Marie Hemberg, pr-konsulter.

Generösa fönster, inslag av rå betong och glasade väggar skapar en behaglig helhet tillsammans med rikligt med textil och närmare 15 mättade färgnyanser i pr-byrån Westanders nya lokaler i kontorshuset Sthlm 01.

Byrån är husets allra första hyresgäst och kan nu blicka ut över en magnifik utsikt över de fem andra höga hus som bildar ett pärlband genom staden: Folksamhuset, Skrapan, Söder torn, Stadshuset och så slutligen Norra tornen.

Byråchef Johanna Look hade aldrig kunnat drömma om att få en så magnifik utsikt igen. Företaget satt tidigare på tionde våningen i ett hus vid Slussen.

– Vi tittade på nio lokaler. Till slut återstod den här och en till och vi bestämde oss för att låta alla kolleger titta på båda innan vi tog ett beslut.

Drygt 20 medarbetare tog på sig bygghjälmar och gav sig upp i det halvfärdiga huset där det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Då fanns inte ens ytterväggar och lyftkranen var fäst i väggen.

Ett inredningsuttryck som blir bas för byråns alla nya kontor

Westander är inne i en expansiv fas vilket påverkat både valet av lokal och inredning.

– När vi avslöjade att vi skulle flytta skrev vi att vi flyttar närmare himlen och kontinenten.

Eftersom vi vill bli en av Nordens största pr-byråer är det dit vi är på väg, och valet av lokal blev symboliskt, berättar Johanna.

Här på våning 17 ville de skapa ett helt eget uttryck. Eftersom expansionsplanerna innefattar etablering i andra länder ville de hitta ett nordiskt inredningsuttryck som också kan utgöra bas för nya kontor. Lösningen blev en egen färgskala medan materialen utgick från Skanskas standard.

– Jag tror att vi har varit en lite besvärlig kund men också rolig att jobba med. Vi har bytt ut nästan varenda detalj men det har aldrig känts som en dragkamp. Vår kontaktperson hos Skanska har varit väldigt lyhörd, tillmötesgående och lösningsorienterad. Vi har verkligen fått bygga vårt drömkontor.

Om Johanna ska peka ut något som hon är extra nöjd med så blir det lobbyn.

– Vi jobbar ju med lobbying och lobbyn är vårt hjärta, här finns kaffemaskinen och våra receptionsvärdar. Här har vi också fredagsfika och frukostklubbar med seminarium.

En arbetsplats som utstrålar värme och vänlighet

Hållbarhet, klimat- och energifrågor är några av Westanders specialiteter vilket också avspeglas i inredningen. En hel vägg täcks av skåp från det tidigare kontoret och gamla skrivbordsstommar har kompletterats med omlackade bordsskivor.

– Och de här stolarna köptes begagnade för flera år sedan. De har nu fått ett tredje liv, omklädda med draperier från gamla kontoret, säger Johanna och visar i ett av mötesrummen stolt upp Bruno Mathssonstolar i grönt.

Westander flyttade in i augusti 2020 och några månader senare återstår bara ett fåtal detaljer i inredningen, som konst på väggarna och växter. Färgskalan är varm och mättad. Inslaget av textil är påtagligt och ger hemkänsla, vilket också är meningen.

– För att våga tänka nytt, vilket är vad vi och våra kunder jobbar med, är det viktigt att känna sig trygg. Då krävs en varm och vänlig miljö snarare än en som är cool och häftig, säger Johanna Look.

Westanders vision om en arbetsplats som utstrålar värme och vänlighet är nästan ordagrant vad Skanskas uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01, Fredrik Lantz, vill att besökaren ska känna när hen kommer in i husets entré:

– Man ska känna sig sedd här, det ska kännas vänligt och välkomnande. Och det finns alltid en person på plats i receptionen som hjälper alla till rätta.

Receptionen bemannas av Spaces, som nyligen börjat inreda sina lokaler och mötesrum på bottenvåningen. Coworkingföretaget etablerar sig dessutom på ytterligare tre våningar.

– Tack vare Spaces blir det möjligt för andra hyresgäster att vara flexibla och kostnadseffektiva. De kan hålla igen på sina fasta ytor och hyra extra platser och mötesrum hos Spaces om de behöver det.

Gemensamma ytor och möjlighet att hyra mötesrum

Att Spaces finns i huset var också ett argument för Westander att välja Sthlm 01.

– Idag är vi 40 anställda och kontorets yta är anpassat för att vi ska vara 65 om några år. Att vi kan hyra mötesrum var en viktig aspekt när vi valde att skriva avtal på sju år.

Fredrik Lantz är övertygad om att de gemensamma ytorna i och utanför Sthlm 01, såväl kaféet och skybaren som Spaces lokaler och eventverksamhet, ska genera kreativitet och nätverkande. Sommartid kan också trappan mellan Sthlm 01 och 04, som bildar en länk mellan Södra Hammarbyhamnen och Gullmarsplan, utgöra en mötesplats med fin utsikt.

– Sthlm 01 kommer att fyllas med en mix av allt från en- och tvåmansföretag till mellanstora och stora företag, och vi tror att ett eget ekosystem kommer att växa fram, som kan bli en grogrund för nya spännande samarbeten. Det vi kan göra är att bjussa på en lekfull miljö som inspirerar – men det är ju människorna som skapar kreativiteten. Det kan inte huset göra.

Senast uppdaterad: 2020-12-16