c

Kontor med strålglans

På översta våningen, under ett guldfärgat tak, har advokatbyrån Trägårdh just flyttat in. Nya Aura ger rymd, ljus och milsvid utsikt över Malmö.

Byggnaden Aura i kvällsbelysning
1 av 6 Gyllene Aura präglas av ljus och rymd och ger fina utblickar mot både park och stad genom stora fönster på samtliga plan. Aura kommer att få sällskap av ytterligare två kontorshus med flexibla ytor.
Utsikt från Aura över Malmö
2 av 6 Malmö visar sina bästa sidor från östra terrassen – här kan Trägårdhs medarbetare njuta av utsikt över bland annat Malmö Live och Malmö Saluhall.
Utsikt från Aura över Malmö
3 av 6 Sekretess präglar en advokatbyrås verksamhet, och enbart anställda har tillträde till kontoren och den gemensamma ytan vid östra terrassen. Men mötesrummen mot väst bjuder på lika mycket luft, ljus och utsikt som resten av kontoret.
Utsikt från trägårdh över Malmö
4 av 6 Utsikt över Turning Torso med gamla Kockums i förgrunden.
Stort bord med stolar i ljust rum
5 av 6 Det generösa bordet i Trägårdhs lokaler har dubbel funktion: för stormöten och lunch.
Sellert och Rosvall i ljusa lokaler
6 av 6 Den tid som har behövts läggas ned på flytten har tveklöst varit värd det – det har gett önskat resultat, menar Ola Sellert. Kollega Ulrika Rosvall håller med.

Advokatbyrå. Ordet kan spontant ge en inre bild av mörka bröstpaneler, ännu mörkare kostymer, antika möbler och en snustorr atmosfär. En sinnebild som är en diametral motsats till Trägårdh Advokatbyrås nya kontor i fastigheten Aura i centrala Malmö.

– Vi var väldigt tydliga i vår dialog med inredningsarkitekten. Det skulle vara öppet, ljust och högt i tak, och inte se ut som något man förknippar med traditionella advokatkontor, berättar Ola Sellert när han visar runt i de splitternya lokalerna.

Önskemålen om ljus och högt i tak var inga problem att infria. Advokatbyråns nya lokaler ligger nämligen på översta våningen, där takhöjden delvis sträcker sig ända upp till nocken, hela sju meter. Hela planet utgör en del av det brutna, guldfärgade taket med generösa ljusinsläpp via stora takfönster och glaspartier mot gavlarnas enorma terrasser.

Utsikten över Malmö är minst sagt storslagen. Från östra terrassen syns bland annat hovrättens runda fasad, gamla rådhuset och glimtar av Malmö Live. Än mer magnifik är vyn västerut, med havet och Öresundsbron som fond och Malmöhus slott och Turning Torso som blickfång.

Nybyggda bostäder och kontor

Advokatbyråns Ola Sellert och Ulrika Rosvall pekar stolt ut stadens landmärken och pratar förväntansfullt om jobbmöten utomhus och grillkvällar.

– Du ser nästan bort till Limhamn och delar av gamla Kockums. Jag minns när man såg arbetarna komma på cykel från Limhamn och Slottsstaden på väg till jobbet på varvet. Nu är det fantastiskt att få vara en del av det nya Malmö som växer fram, säger Ola Sellert entusiastiskt.

Delar av den makalösa utsikten är en färskvara för de nyinflyttade, även om den övergripande wowkänslan kommer att bestå. Nya byggprojekt ligger nämligen i startgroparna och inom kort blir Aura granne med 120 bostäder och 9 500 kvadratmeter kontor som byggs och utvecklas av Skanska. En helhet som Trägårdh inte har något emot. Folklivet som följer med universitetet och Universitetsholmens nybyggda bostäder och kontor ger förutsättningar för en vital stadsdel alla tider på dygnet.

– Det är viktigt för vår identitet som en modern byrå att vara med där det händer, att vara en del av förändringen, säger Ola.

Att skapa ett funktionellt kontor

Trägårdhs resa till Neptunigatan 42 påbörjades för drygt två år sedan, när byrån, efter samgåendet med Advokatfirman Glimstedt i Lund, blev trångbodda. Ägarna var helt klara över vad de ville ha: ett nybygge där ingen annan hunnit sätta sin prägel, gångavstånd till Malmö Centralstation – och det skulle vara en takvåning. En kravlista som inte är helt lätt att uppfylla.

– Vi fick veta att Skanska hade några byggnader på gång och kontaktade dem. När Jessica Andersson på Skanska visade ritningarna på den här lokalen förstod vi att den skulle gå åt direkt. Och eftersom vi absolut ville ha roof top bestämde vi oss på stört. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ola Sellert.

Tillsammans med inredningsarkitekten Karin Sandquist påbörjades pusslet för att skapa ett funktionellt kontor enligt Trägårdhs behov. Ganska snart insåg byrån att det skulle krävas stora interna resurser för att få ihop logistiken och kollegan Ulrika Rosvall fick i uppdrag att koordinera projektet.

Även om Trägårdh har kontor i både Malmö och Lund utgör de ett enda företag och de anställda uppmuntras att tillbringa tid på grannkontoret för kunskapsutbyte, relationsskapande och gemensamma projekt. Att skapa flexibla ytor var därför ett krav vid planeringen, samtidigt som de Malmöbaserade helst ville ha egna rum.

– Vår verksamhet innebär fortfarande en relativt stor pappershantering och de flesta ville ha egna rum för att ha närhet till sina akter, säger Ola.
Lösningen blev att skapa egna, men ganska små, kontor för nästan alla, vilket frigjorde kvadratmetrar för aktivitetsbaserade ytor.

Ett ljust och öppet kontor

För att teamet på Trägårdh skulle få en tydlig bild av hur det nya kontoret skulle kunna se ut skapade Karin Sandquist en moodboard med bilder och skisser på bland annat rumsindelning, färger och inredning. Idéer som omgående föll i god jord.

– Vi har i princip gått efter Karins förslag men ville också använda vissa saker från det gamla kontoret. Det hade varit en skam att inte ta med sådant som är av bra kvalitet, förklarar Ola Sellert.

Slutresultatet blev helt enligt Trägårdhs vision om ljus och öppenhet. Närmast den östra terrassen ligger kontorets hjärta: en stor, gemensam yta med köksdel som flödar av ljus. Här har advokatbyrån inrett för såväl lunchraster som interna möten med soffhörnor, stora och små bordsgrupper och sittplatser för ett snabbt miljöombyte med en laptop och kaffekopp. Inredningen är professionellt sober men samtidigt hemtrevlig tack vare starka materialkontraster – som harmonierar med husets spektakulära yttre i betong och guld.

Aura ett landmärke för Citadellsstaden

Redan innan Aura hamnade på ritbordet var direktiven klara; här skulle ett unikt hus byggas, ett landmärke för den nya stadsdelen. Och resultatet gör knappast någon besviken. Aura glittrar som en juvel med sitt dramatiska guldtak och de stora ljusreflekterande fönstren. Jessica Andersson, som är ansvarig för uthyrning av Aura och marknadsansvarig på Skanska blir nästan poetisk när hon ska beskriva fastigheten:

– Jag har aldrig sett ett hus som är så fint på så många sätt. Det ändrar karaktär över dagen beroende på hur solen står och blänket i metallen varieras. Om det har regnat och betongen är fuktig lyfter den blänkande metallen fram flammigheten i betongen. Jag älskar kontrasten, det är som att kombinera ett par söndriga jeans med högklackat!

Fler hyresgäster snart på plats

Trägårdh var allra först ut – eller snarare in – i Aura, men inom kort kommer även andra hyresgäster på plats, liksom en förskola på entréplanet. Snart blir också infrastrukturen klar, när Citadellsvägen förvandlas till gång- och cykelväg, samtidigt som Neptunigatan invigs för bil- och busstrafik.
Med undantag för just ombyggnaden av Neptunigatan har byggstöket lyst med sin frånvaro för Trägårdhs del.

– Oavsett om det varit Skanska eller andra leverantörer har bemötandet från alla involverade varit oerhört positivt, säger Ola Sellert.
Även tidplanerna har hållits till Trägårdhs belåtenhet.

För Ulrika Rosvalls del har projektet inneburit nya erfarenheter och i förlängningen en ny roll som samordnare på företaget.

– Jag har lärt mig så mycket på den här resan om många saker, logistik och kommunikation, samarbeten i grupp och hur grupper fungerar. Det har varit både lärorikt och jättekul, summerar Ulrika.

Nya lokaler ett bra konkurrensargument vid rekrytering

Valet av lokaler har också medfört en rad fördelar utöver det praktiska och estetiska menar Ola:

– Internt har vi haft en resa sedan samgåendet med Glimstedts i Lund, när vi först var trångbodda och sedan flytten. Men nu har vi gift oss bra och det känns skönt. Vi är väldigt nöjda och kunderna är helt överväldigade!
Lokalerna är också ett bra konkurrensargument vid rekrytering trots att nyanställningar inte står på agendan.

– Vår bransch går väldigt bra och vi skulle ledigt kunna bli 60 personer om vi ville. Men vi vill vara en byrå där alla ser varandra och då kan vi inte växa för mycket, då är det risk för att vi förlorar närkontakten, förklarar Ola.
Värnandet om den goda stämningen och teamkänslan i företaget var också en del av briefen när det nya kontoret skulle ta form.

– Välkomnande och öppenhet. Det är vad vi vill att man ska känna när man kommer in här. Och att vi är lättillgängliga och kompetenta – fast det sista vet ju kunderna redan innan, annars skulle de inte vara här, säger Ola Sellert med ett skratt.

Text: Christina Bild
Foto: Oskar Omne

Senast uppdaterad: 2019-05-27