c

Kontor för coworking: Hälsa och mervärde i Spaces

I Epic på Universitetsholmen i Malmö erbjuder coworkingföretaget Spaces en flexibel, dynamisk och trivsam arbetsplats. Fokus är hälsa, och mervärde.

Coworkingföretaget Spaces i nya huset Epic har inrett med stilren holländsk design och lummig växtlighet.
1 av 5 Coworkingföretaget Spaces har inrett med stilren holländsk design och lummig växtlighet.
Business cluben är det pulserande hjärtat i Spaces. Här finns allt från kaffebar till inbjudande.
2 av 5 I Spaces finns en så kallad business club med kaffebar, sittmiljöer och arbetsplatser.
Epic ligger ett par minuters promenad från Malmö C.
3 av 5 Läget är A och O. Huset ligger ett par minuters promenad från Malmö C.
Huset Epic har skapats med fokus på folks välmående.
4 av 5 Epic tillhör den nya generationens kontorsbyggnader och har skapats med fokus på folks välmående.
Gabriel Ovalier och Tobias Sturesson har ett möte.
5 av 5 En förhoppning med Malmös nya coworkingkontor är att det ska uppstå nya möten och samarbeten mellan människorna som hyr in sig här. Här Gabriel Ovalier och Tobias Sturesson.

Text: Hanna Grosshög Foto: Erika Weiland

Det tar bara några minuter att promenera från Malmö C till Universitetsholmen – en konstgjord ö i stadens hamn och nu ett av stadens hetaste kvarter. Tidigare låg området i skymundan av hamnens industribyggnader – men sedan några år domineras stadsbilden av konserthuset Malmö Live och universitetet som ligger vägg i vägg med mötesplatsen STUDIO. Dessutom finns här ett brett utbud av restauranger, spännande uppstartsföretag, entreprenörer liksom väletablerade företag.

Bland de senaste tillskotten i området står sedan oktober 2019 kontorshuset Epic, utvecklat av Skanska Öresund, färdigt. Sex våningsplan i två huskroppar förenas genom ett grönskande atrium.

International Workplace Group, IWG, är en internationell aktör specialiserad på flexibla arbetsplatslösningar. För dem rådde det ingen tvekan om att välja Epic när de skulle etablera sitt koncept Spaces i Malmö.

- Vi brukar kika på läget i stort och det i förhållande till publika transportmedel. Här ligger Epic väldigt bra till. Dessutom är huset vackert beläget vid kajen. Vårt koncept som sådant passar också in i byggnaden på flera sätt. Det gäller inte minst det fantastiskt trevliga atriet som tillsammans med vår business club skapar en levande och dynamisk yta, säger Patrik Ölvebäck, country manager på IWG.

Både enmansföretag och större arbetsgivare

Ett par steg in i Epic öppnar sig husets gemensamma atrium upp sig som en djungel, med kullar i grönt på olika höjdnivåer. Bakom en dörr kan man skymta det inbyggda cykelhotellet med duschar och omklädningsrum, och på andra sidan byggnaden glittrar solens strålar i hamnbassängen.

Marcus Johnsson, community sales manager på Spaces, visar oss in till det som är business club. Här väljer en del kunder att förlägga all sin arbetstid, andra kommer hit för att ta en kopp kaffe i baren, ta emot en kund, delta i en afterwork eller något annat event. På en anslagstavla kan man se vad som sker härnäst. Som pannkaksfrukost.

– Vi vill inte bara att det här ska vara en plats där man jobbar, utan en plats där man även kan umgås med varandra och knyta nya kontakter. Bland våra kunder finns allt från marknadsförare till advokater, cateringföretag och event planners – en del är små enmansföretag, andra större arbetsgivare. Kan de få ut något av varandra är det ett mervärde.

Dov loungemusik ljuder genom de ljusa lokalerna som har inretts med sofistikerad, holländsk design och inbjudande sittmiljöer.

Coworking som komplement

Coworking – att dela kontor med andra företag och individer – är ett koncept som har vuxit de senaste åren. Patrik Ölvebäck tror att efterfrågan kommer att fortsätta öka i lika rask takt framöver.

– Det finns en mängd olika drivkrafter, men den största är när de yngre generationerna nu kommer ut på arbetsmarknaden. De ställer helt andra krav på sina arbetsgivare än vi gjort när det gäller arbetsplatser.

Tekniken möjliggör att du i dag kan jobba var och när du vill, och flexibiliteten driver på utvecklingen.

- De större företagen ser coworkingkontoren som ett komplement till de konventionella hyresavtalen så till vida att de aldrig behöver betala för fler kvadratmeter än de nyttjar för stunden.

I konceptet Spaces erbjuds kunderna flera olika lösningar där det vanligaste är att man binder upp sig för tolv månader, att skala upp eller skala ner beroende på behov.

– Vidare finns det en del som bara löser ett medlemskap med access till business club, där de väljer en ledig plats och sitter hela dagar eller bara ett par timmar. Men det absolut vanligaste är att man hyr ett kontorsrum, det vill de flesta, men de vill göra det på ett ställe där det finns en häftig, trevlig yta där man kan ta en kopp gott kaffe och träffa kunder i en miljö där det är liv och rörelse.

Coworking en hållbar lösning

Från Skanskas sida ser man flera fördelar med att ha fått in en coworkingaktör i det nyöppnade huset. Coworking är en bra lösning på flera sätt, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett företag behöver inte ha överytor, utan kan hyra flexibel plats vid behov. Det skapar på så vis även en flexibilitet för andra aktörer i huset, säger Sofia Ekerlund, marknadsansvarig på Skanska Öresund.

Spaces fungerar också som allmän värd och tar emot alla som gästar huset. De ser till att helheten fungerar, och arrangerar dessutom det lilla extra – som afterworks och temafrukostar.

– För oss känns det viktigt att ha mycket liv och rörelse i huset, och där är en coworkingaktör som Spaces väldigt värdefull, säger Sofia Ekerlund.

Senast uppdaterad: 2020-05-18