c

Ikano på plats i hyllade Hyllie

Kanske var det närheten till allt som behövs. De ljusa lokalerna med klimatsmarta lösningar. Den nybyggaranda som smålänningar har svårt att stå emot. Eller allt tillsammans. Ikano föll för kontoret i Hyllie.

Den småländska Ikanokoncernen har hittat hem i Hyllie i södra Malmö. Här har företaget fått ett nav med närhet till allt som behövs, och medarbetarna kan glädjas åt nya öppna lokaler med klimatsmarta lösningar. 

De tre vita huskropparna med namnet Klipporna andas nordisk svalhet. En trädgård med biotoper binder ihop de tre husen, och på taken vilar mossa och sedum. Även inuti byggnaderna har Skanska satsat på klimatsmarta lösningar. Bland annat har husen utrustats med energisnål ventilation. Smarta planlösningar gör att hyresgästerna enkelt kan bygga om och flytta väggar vid behov.

Klipporna har redan miljöcertifierats såväl enligt LEED med den högsta nivån Platinum som med EU Green Building. När allt är färdigbyggt i år kommer energianvändningen i de tre husen att ligga 50 procent lägre än gällande normer.

Dubblerat antal rum för Ikano

Här har Ikano Bank och Ikano Fastigheter slagit rot och gjort sex våningar i ett av husen och två våningar i ett annat till sina domäner.

Stora fönster och andra snillrika ljusinsläpp ger ett fint ljusflöde. Det öppna kontorslandskapet har flera hörn med soffor och småbord, och längs korridoren finns ett antal några mindre rum för enskilda samtal.

– Här har vi dubblerat antalet små rum om man jämför med de lokaler vi tidigare satt i, men det finns behov av fler ytor för enskilda samtal och telefonsamtal, kanske rena telefonhytter, berättar Fredrik Krüeger, Business support director i Ikano Bank.

I lokalerna finns en stor öppen yta lämplig för en sådan tillbyggnad.

– Flexibiliteten i de här huskropparna är också ett av skälen till att vi valde att flytta hit, det är enkelt att sätta upp eller ta bort väggar.

Nära samarbete vid utformningen av lokalerna

Fredrik Krüeger är nöjd med hur kommunikationen med Skanska fungerat sedan dag ett. Bland annat fick Ikanos personal göra flera studiebesök innan inflyttningen för att själva kunna komma med förslag på hur lokalerna skulle få den bästa utformningen.

– Jag har tänkt på att Skanska och vi är lika varandra i våra sätt att göra affärer. Allt är öppet, rakt och direkt. Det är inte alltid så i den här branschen, det vet jag eftersom jag själv jobbat med fastigheter. Våra och Skanskas värderingar och arbetssätt ligger nära och öppenheten och ärligheten har gjort det mycket lättare i alla processer.

Ikanos flytt till Hyllie var efterlängtad av medarbetarna. Dels hittade man här ett nav där hela Ikanokoncernen enkelt når flygplatser, kunder, partners och marknad. Med Kastrup på tio minuters avstånd över bron är läget perfekt.

Text: Ia Wadendal Foto: Peter Westrup

Senast uppdaterad: 2017-02-10