c

Försäkringskassan Göteborg i nya lokaler: Nytändning i Tändstickan

Från fem kontor utspridda över stan, till ett gemensamt där alla medarbetare kan mötas i vardagen. Försäkringskassan i Göteborg har fått en nytändning i nya lokaler i Tändstickan 3.

sju leende medarbetare vid fönster med utsikt
1 av 8 De första dagarna i de nya lokalerna ägnas till stor del åt att bekanta sig med allt det nya, som utsikten. Byggnadens fasad mot norr har stora fönster, som ger vidsträckt utsikt. Här skymtar Liseberg och Gothia Towers.
Färgglatt rum med vägg som en fotbollsplan och sittbollar
2 av 8 Idén att varje våningsplan skulle ha ett eget Göteborgstema, som till exempel Ullevi, kom från medarbetarna.
anna och olle ler
3 av 8 Handläggare Anna van der Valk och specialist Olle Bertilson var först skeptiska till att jobba aktivitetsbaserat. Men nu ser de fördelarna och har hittat sina favoritplatser i huset.
Terrass med gröna bönkar, växter och utsikt mot vatten
4 av 8 Den stora terrassen har ett utegym och en pergola där medarbetarna kan andas frisk luft.
en medarbetare arbetar vid en skärm gåendes vid ett gåband
5 av 8 På två våningsplan finns två arbetsplatser vid gåband för att uppmuntra till rörelse.
Isabelle Schenkel ler mot kameran
6 av 8 Isabelle Schenkel, administrativ assistent på Försäkringskassan, är en av de som har lett arbetet med utvecklingen av det nya kontoret.
Siffran åtta i mossa på en vägg
7 av 8 En siffra i mossa anger vilket våningsplan man befinner sig på.
Fasad i vitt med fönster och grönska i förgrunden
8 av 8 Tändstickan3 är totalt cirka 13 000 kvadratmeter varav Försäkringskassan hyr 10 000 kvadratmeter.

Det är en grådisig novemberdag när vi hälsar på Försäkringskassan i Göteborg. Ett varmt, välkomnande ljus som strålar genom öppna glasdörrar välkomnar de medarbetare som kommer till sin första arbetsdag i de nya lokalerna.
– Det hela började för cirka två och ett halvt år sedan, berättar Rebecca Frisk, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.
– Vi hade fem kontor på olika platser i Göteborg vars hyreskontrakt skulle löpa ut ungefär samtidigt. För att göra det lättare att samarbeta mellan avdelningarna och sänka kostnader ville vi samla alla de här verksamheterna i ett enda kontor.
Försäkringskassan gjorde en inventering av vad man behövde och började höra av sig till diverse hyresvärdar i staden för att se vad de hade att erbjuda. När man kom i kontakt med Skanska som presenterade sina planer för Tändstickan 3 förstod Försäkringskassan att man hittat det man letade efter.
Även om kvarteret än så länge inte har någon större plats i göteborgarnas medvetande finns här både stora planer och stor potential. På 1930-talet låg Södertälje tändsticksfabrik på tomten, men de senaste decennierna har den i princip bara varit en stor grusplan, trots att den bara ligger tre spårvagnshållplatser söder om Liseberg.

Bo och arbeta i samma kvarter

– Vi förvärvade tomten 2011 då vi såg en väldig potential här, berättar Thomas Berntsson, projektchef på Skanska.
– Här fanns detaljplan för att bygga kontor, och här fanns mycket bra kommunikationer som gör att du når de centrala delarna av stan på bara tio minuter med både cykel och kollektivtrafik.
Skulle man hellre ta bilen går både E6 och riksväg 40 precis runt hörnet.
Men Skanska ville inte bara bygga kontor, man ville bygga blandstad.
– Bygger du bara kontor är det stendött klockan fem, och bygger du bara bostäder händer ingenting under dagen. Därför ville vi bygga båda, och det ska bli mycket spännande att se om det till och med blir så att människor både bor och arbetar i samma kvarter, säger Thomas Berntsson.
Byggstart för det första huset var 2012, och så här långt är både den 16 våningar höga kontorsfastigheten ÅF-huset och det sju våningar höga kontorshuset Tändstickan 2 färdiga och inflyttade. I oktober 2018 öppnades så för första gången dörrarna till det hus där Försäkringskassan ska husera: det elva våningar höga Tändstickan 3.

Gå över till aktivitetsbaserat arbete

– Det var framförallt två saker som gjorde att vi valde att flytta hit, säger Rebecca Frisk.
– En var närmiljön. Här finns goda kommunikationer och andra samhällsviktiga funktioner som till exempel bostadshus i närheten. En annan var faktumet att Skanska skulle bygga ett helt nytt hus där vi kunde vara med och påverka både planlösningen och andra funktioner så att det verkligen skulle passa vår verksamhet.
Försäkringskassan hade redan bestämt att man vid flytten skulle gå över från kontorslandskap och enskilda rum till att arbeta aktivitetsbaserat. Tillsammans med Skanska utvecklade man planlösningen för att passa ett sådant arbetssätt. Mötesrum och läsesalar, platser för fokuserat arbete och platser för samverkan, och mycket mer, ritades in.
– Dessutom har vi försökt att involvera medarbetarna så mycket som möjligt. Det är deras arbetsmiljö, och att få vara med och påverka den skapar både motivation och trivsel, säger Rebecca Frisk.

Att utveckla ett nytt kontor

800 personer har nu flyttat in i de nya lokalerna. Isabelle Schenkel, administrativ assistent på Försäkringskassan, är en av de som har lett arbetet med utvecklingen av det nya kontoret.
– Vi har en våning med konferensrum och matsal. Övriga våningsplan är inredda med olika arbetsplatser och mindre mötesrum.
Dessa är planerade på samma sätt när det gäller funktion – med fikarum, lounge och läsesal i mitten och arbetsplatser och mötesrum ut på sidorna. Det som skiljer dem åt är inredningen.
– Medarbetarna ville att huset skulle spegla staden och därför har varje våningsplan fått ett eget tema i inredningen som till exempel Ullevi, spårvagnar eller Liseberg, säger Isabelle Schenkel.
En våning är döpt efter Slottsskogen – Göteborgs mest kända park. Precis innanför entrén ligger loungen som här är inredd med grön heltäckningsmatta, en fondtapet med träd och fåglar samt sittpuffar som liknar små stubbar. Till höger och vänster ligger olika arbetsytor och på de målade väggarna med matchande målade lister hänger skyltar som förklarar hur man förväntas arbeta i de olika miljöerna.
– Försäkringskassan har andra aktivitetsbaserade kontor, men de personer som nu flyttar in här har aldrig jobbat på det sättet innan. Därför har vi satsat mycket på information och utbildning, säger Isabelle Schenkel.
Skog och hav är andra delar av Göteborgstemat.
– Staden ligger precis mellan skog och hav. Därför är de västra delarna av kontoret inredda med blå detaljer – till exempel mattan, ljudabsorbenterna och vissa möbler – medan de östra delarna har motsvarande detaljer i gröna nyanser.

Miljöcertifierad fastighet

På det översta våningsplanet, kallat Liseberg, har fondtapeten i loungen ett motiv hämtat från den gamla bergbanan. Utsikten genom den glasklädda norrfasaden är slående. Att det är just norrsidan som består av fönster från golv till tak är ingen slump, inte heller beror det enbart på den fantastiska utsikten över stan. Det handlar framförallt om energibesparing. För samtidigt som dagsljus är nödvändigt för människors välbefinnande skapar instrålningen från solen under vår, sommar och höst för varmt inomhusklimat – värme som kräver mycket energi för att kylas bort. Tändstickan 3 är miljöcertifierad på nivå guld enligt den internationella standarden LEED Green Building Rating System. Som ett led i det har man valt att ha smalare fönster åt syd, ost och väst, och i stället placera de stora ljusinsläppen på norrsidan där värmeinstrålningen är mindre.

Fördelar med aktivitetsbaserat

– Vi vill att alla ska känna sig hemma i hela huset, att de ska kunna känna efter var de arbetar bäst just i dag och välja plats utifrån det, berättar säger Isabelle Schenkel när vi går vidare i lokalerna.
– Alla har ett eget skåp för personlig förvaring, men det betyder inte att de måste sitta och jobba på just det våningsplanet. Dessutom vill vi uppmuntra till rörelse, och på två våningsplan finns det därför två arbetsplatser vid ett gåband så att man kan röra sig och jobba samtidigt.
Två medarbetare som redan har hunnit börja känna sig som hemma är handläggare Anna van der Valk och specialist Olle Bertilson.
– Jag var lite skeptisk innan till hur det skulle funka att jobba aktivitetsbaserat, säger Anna van der Valk.
– Där jag jobbade innan hade vi egna rum och jag undrade hur det skulle bli på morgonen när alla ska hitta en plats att sitta, men jag måste säga att det inte är så farligt.
Även Olle Bertilson är positiv till det nya kontoret.
– Jag gillar att man här ses över borden på ett annat sätt än i traditionella kontor, dels för att jag gillar sorlet, dels i arbetsplats lärande syfte. Sedan är det ett fantastiskt hus, och jag har redan hittat en favoritplats på norrsidan på våning Ullevi.
På våning två finns konferensrum och matsal för personalen. Här finns också en matlådeverkstad. För även om Skanska har planerat för en restaurang på bottenvåningen har många av Försäkringskassans anställda med sig matlåda varje dag – något som arbetsgivaren vill uppmuntra. Därför finns här en stor yta med bord och stolar, och i anslutning till den ett helt rum med rader av mikrovågsugnar.

Isabelle Schenkel och Rebecca Frisk är mycket nöjda med både huset och samarbetet med Skanska.
– Skanska har verkligen varit lyhörda, konstaterar Rebecca Frisk.
– De har haft stor förståelse för vår process, och vi upplever att vi har haft en god kommunikation och ett samarbete där båda parter har lyssnat på och visat respekt för varandra. De här lokalerna kommer att hjälpa oss att hitta nya forum att mötas på och förbättra samarbetet över avdelningsgränserna. Nu kommer våra medarbetare att kunna mötas på ett helt annat sätt än tidigare.

Senast uppdaterad: 2018-12-14