c

Siavosh Derakthti: Hjälte för mångfald

”Jag brinner för mänskliga rättigheter”, säger den sociale entreprenören Siavosh Derakhti, som har hyllats av Barack Obama för sitt arbete för integration.

Tidigare i år kom 24-årige Siavosh Derakhti med på det anrika magasinet Forbes lista ”30 européer under 30”, med motiveringen: ”Derakhti för samman unga människor från olika kulturella bakgrunder för att lära dem om antisemitismens och främlingsfientlighetens fruktansvärda följder”. Placeringen gav honom – förutom äran – tillgång till en app med alla tidigare listplacerades kontaktuppgifter. Användbart. Medverkan på listan ledde också till att Siavosh fick träffa Barack Obama under den amerikanske presidentens Sverigebesök 2013 – Obama hade själv uttryckt att han ville träffa Siavosh. Mötet var betydelsefullt Siavosh, vars historia inte är självklar för ett Obamamöte.

Siavosh Derakhtis föräldrar flydde från Iran efter revolutionen 1979. Mamma Shahnaz och pappa Javad hamnade i Malmö och fick två barn, Siavosh är yngst. Han var en strulpelle i skolan och hans liv hade kunnat sätta punkt där; i utanförskap och kriminalitet. I stället pluggade han in svenska, engelska och matte och fick en aha-upplevelse under gymnasietiden.

Resan till Auschwitz ett uppvaknande

Samtidigt som Siavosh läste om sin hemstad Malmö som ett ”mini-Chicago” och såg judar trakasseras, ledde en resa till koncentrationslägret Auschwitz till ett brutalt uppvaknande inför världens tidigare och nuvarande grymhet. Siavosh bestämde sig för att organisera en klassresa dit så att fler skulle få möjlighet att ta del av koncentrationslägrens fasor. Engagemanget växte snabbt och i dag är en del av Siavosh verksamhet att ordna resor till historiens helvetesplatser, såväl Auschwitz som Srebrenica, för olika ungdomsgrupper från Malmö.

Under resorna möter han vilt blandade reaktioner från ungdomarna.

– Det viktigaste är att jag under och efter resan ser en attitydförändring hos dem, att resan påverkar dem. Även om det vi upplever hände för sjuttio år sedan kan det hända igen.

”Hur orkar du?” är den vanligaste frågan Siavosh får. Den är befogad. På hans visitkort står social entreprenör, konsult och föreläsare. Dessutom driver han ungdomsverksamheter och utbildar ungdomsambassadörer. Han ska också starta ett projekt mot barnfattigdom i afrikanska Malawi tillsammans med organisationen IM, Individuell Människohjälp.

– Ja, hur orkar jag? Jag orkar tack vare ungdomarnas reaktioner.

Påverkar med både ord och handling

Siavosh minns speciellt en elev som inte kunde gå till skolan på flera dagar för att han blev så berörd.

– Hur kunde Förintelsen ske? Hur kunde hela världen titta på? Men just nu, med alla kriser vi ser i världen, kan det hända igen.

Siavosh försöker påverka med såväl ord som handling. Han har föreläst för såväl svenska riksdagen som för FN och Unesco. Han skräder inte orden: integrationen har misslyckats totalt.

– Vi är bra på att ta emot människor från andra länder men sedan dåliga på att ta hand om dem. Vi måste våga se människan bakom cv:t och se att trots att utbildningen från Irak inte ser likadan ut som i Sverige måste vi kunna göra den gångbar även här.

Vill öka förståelsen mellan grupper

För sex år sedan startade Siavosh Derakhti en förening för unga muslimer som arbetar emot alla former av antisemitism, det vill säga fientlighet mot judar och judendom. I dag har verksamheten sju heltidsanställda och många volontärer, vilka alla arbetar för att stoppa främlingsfientlighet och skapa en tolerant stad. Siavoshs organisation har bland annat skapat en mötesplats i centrala Malmö som har lockat unga från alla typer av områden runt staden. Målet är att öka förståelsen mellan olika grupper i ett Malmö där bland annat muslimer och romer är utsatta. För det arbetet har han prisats, bland annat med Raoul Wallenberg-priset. Och för Siavosh handlar allt om möten.

– Medborgarna måste kunna möta politiker och näringslivet, för rädslor skapar okunskap. Hos oss på Mötesplatsen kände de sig hemma och som en del av en familj.

Siavosh hymlar inte med att han är en ledare som vill sticka ut och höras. Mot det jobbar Jantelagen hårt. Han har mött mycket hat i sociala medier – och rena dödshot.

– Men jag försöker vända hatet till något positivt och kommer själv aldrig att hata tillbaka. Jag vill att vi ska vara stolta över varandra och stötta varandra. Jag tror på kärlek och tillit och mina föräldrar flydde till Sverige för att vi skulle leva sida vid sida. 

Text: Caroline Engvall Foto: Samuel Unéus

Senast uppdaterad: 2017-02-09