c

Henning Larsen: Arkitektur som gör skillnad

Henning Larsens Architects har en lång kärlekshistoria med Sverige och på deras ritbord kan det mesta hända. Just nu är byrån aktuell med inte mindre än fyra svenska projekt där Göteborgs nya landmärke Citygate ingår.

Den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har en lång och trogen kärlekshistoria med Sverige. Redan 1961 vann grundaren Henning Larsen sin första svenska arkitekttävling och sedan dess har det blivit åtskilliga svenskdanska samarbeten. Just nu ligger en rad byggen i startblocken och under uppförande; Nationalmuseum Norr i Östersund, Kirunas nya stadshus och Citygate i Göteborg för Skanska. Och alldeles nyligen blev det klart att Henning Larsen får uppdraget att rita om- och tillbyggnaden av stadshuset i Uppsala.

Arkitekten Søren Øllgaard är en av delägarna och han jobbar uteslutande med tävlingar, koncept- och projektutveckling. Tillsammans med ett projektteam är han hjärnan bakom det vågformade bostadshuset The Wave i Vejle, Ystad arena och Klipporna i Hyllie, där bland annat Skanskas Malmökontor ligger – det senare med stark miljöprofil. Uppdrag med vitt skilda förutsättningar, men enligt Søren Øllgaard är tillvägagångssättet alltid detsamma, oavsett om det gäller bostäder, operahus, skolor eller kontor:

– Vår företagsfilosofi grundas på tre delar: kontext, att skapa interaktion inom byggnaden och närområdet samt hållbarhet. Dessa ingår som de viktigaste parametrarna i ett projekt.

Kontexten handlar om att utgå från områdets förutsättningar, något som medför en omfattande research i analysfasen.

– Det primära är att förstå de kringliggande kvarteren för att kunna stödja kulturen i området. Därefter tittar vi på hur vi kan stimulera det sociala livet, att till exempel hitta mötesplatser, skapa synergier och uppmana till aktivitet. Man kan kalla det ”celebration of human life”. Den tredje delen är hållbarhet, där vi alltid legat långt framme.

Poesi gör konstruktion till arkitektur

Först när de tre grundförutsättningarna är definierade adderas estetiken. Och visst kan man känna igen ett Henning Larsen-hus, även om uttrycken kan variera.

– Det finns såklart kännetecken men det är inte det viktigaste för oss. För oss är det viktigt att göra skillnad och inte bara rita en byggnad. Vi vill lägga ett poetiskt lager på en byggnad, det är på så sätt en konstruktion blir arkitektur, förklarar Søren Øllgaard.

För varje nytt uppdrag sätts ett team samman där olika kompetenser skapar dynamik.

– Man samlar en massa intelligenta människor, sedan vet man inte vad som händer. När vi tar ett uppdrag så blir det en resa, säger Søren Øllgaard.

Under ”resan” skapas en konceptbeskrivning i skisser och ord. Harpa, det magiska konserthuset i Reykjavik, beskrivs som frusen musik. För Citygate, Göteborgs kommande landmärke som Søren Øllegaard just nu arbetar med för Skanska, är det den svenska naturen.

Citygate – Göteborgs nya landmärke

Citygate kommer att ligga granne med Ullevi och E6/E20. Med uppemot 35 våningar blir huset ett landmärke i ordets rätta bemärkelse.

– Detaljplanen beräknas vinna laga kraft i maj 2017 och strax innan sommaren blir troligen bygglovet klart, då ska höjden vara bestämd. Planen är att det ska bli bostäder på de tio översta våningarna, men just nu hänger det på Länsstyrelsen, på grund av närheten till motorvägen. Annars blir det kontor i hela huset, berättar Per Hanson, projektchef på Skanska.

Fastigheten kommer att bestå av ett höghus och en lägre del, bestående av åtta våningar. De lägre planen kommer bland annat att inrymma sociala ytor som restaurang, bistro och konferensdel liksom terrasser och torg i söderläge som kan bli tillgängliga för allmänheten.

Som en flirt med begreppet sociala möten planeras en ”kyssebenke” – som garanterat är sittvänlig även för den som inte vill kyssas. Även om byggnaden har en enhetlig arkitektur kommer den lägre delen att skilja sig från tornet på många sätt.

– Den nedersta delen ska hänga ihop med den övriga staden. Där kommer man att se inspirationen från den svenska naturen i sten och trä. Det är viktigt att det inte blir för vitt, fint och kommersiellt. Det primära är att materialen har sin naturliga färg och textur, det ska kännas lite obearbetat, säger Søren Øllgaard.

Som kontrast till det råa blir skrapans fasad i glas och aluminium.

– Torndelen är trapetsformad för att den ska upplevas dynamisk och varierande. Det ska kännas lätt, eteriskt och elegant och man ska kunna se in i huset samtidigt som himlen och solen reflekteras i fasaden, säger Søren Øllgaard.

Skanska satsar stort på Corporate Community Investment

En av anledningarna till att Skanska fick direktanvisning till tomten av kommunen, är arbetet som Skanska bland annat har gjort med Vivalla i Örebro.

– Kommunen har sett hur vi jobbade i Vivalla, där vi lät de boende vara delaktiga i processen med att rusta upp i området. Med Citygate tar vi ännu ett steg med vårt CCI-arbete, Corporate Community Investment, med ett program som ska följa projektets alla skeden.

Programmet innebär bland annat att Skanska under detaljplanefasen skapar skoluppgifter och är mentorer för ungdomar i Angered. Under genomförandefasen planeras ett utökat engagemang där även underentreprenörer och konsulter involveras.

– Många företag har gjort ett litet korn, men ingen har gjort ett så övergripande CCI-arbete som vi från Skanska gör nu. Kommunen vill skapa en process som de sedan kan använda vid andra fastighetsprojekt, och det är väldigt spännande att få vara en del av det, säger Per Hanson.

Självklart är även hållbarhetsvisionen hög för Citygate. Siktet är inställt på LEED Gold i den internationella hållbarhetsrankningen. Dessutom finns en rad planer som ska stimulera till miljötänkande. Att man är inne i stan på bara fem minuter med cykel är en viktig faktor.

– Vi planerar till exempel ett riktigt fint cykelrum med möjlighet att pumpa luft, liksom duschar och omklädningsrum. Man ska helt enkelt vara premierad som cyklist om man är hyresgäst i Citygate.

Text: Christina Bild: Henning Larsen Architects

Senast uppdaterad: 2017-01-31