c

”Eftersom vi har ont om tid skulle jag vilja ge mer makt åt kvinnor”

Grafiske designern Jakob Trollbäck fick utmaningen att göra FN:s 17 globala mål begripliga för alla. Insikten om vad vi behöver göra för att skapa en bättre värld har väckt personliga reflektioner.

Jag är helt säker på att komplexitet är något bra. Allt jag gillar är komplext på ett eller annat sätt. Musik, filosofi, teknologi, kärlek. Komplexitet definierar alla mänsklighetens framgångar. Vi måste bara bli mycket bättre på att förklara hur komplexa system fungerar – hur viktiga de är för vår resa framåt.

Ett exempel: Det är bevisat att mångfald ger ökad innovation, smartare lösningar och bättre ekonomiska resultat. Samtidigt är integration av olika kulturer en komplex utmaning som ifrågasätter gamla rutiner. Om vi inte är öppna för att lära oss nya saker och ser tjusningen i nya lösningar leder det till intolerans och utvecklingen stannar. Vem vill leva i en värld som bara har sill och svensk folkmusik? Samhällen överlever inte trots komplexiteten utan just på grund av den. Det är den som gör dem starka, och roliga att leva i. Därför är drivkraften för mig att göra komplexa frågor begripliga. Det var utgångspunkten när jag tog mig an arbetet med FN:s globala mål. Jag ville skapa ett användargränssnitt som gjorde systemet lätt att förstå.

Ett färgstarkt periodiskt system för en bättre värld

Att arbeta med de globala målen är ett drömjobb för en kommunikatör. Jag fick förfrågan av manusförfattaren och regissören Richard Curtis. Richard, som har gjort filmer som Love actually och Fyra bröllop och en begravning, har alltid haft ett starkt socialt engagemang och på många olika sätt bidragit till kampen mot fattigdom. Nu kom han till mig med en riktig utmaning. ”Jakob, FN håller på att ta fram 17 globala hållbarhetsmål. Men de kommer med största sannolikhet att misslyckas om vi inte kan göra dem populära. Vill du hjälpa mig?”

När vi började jobba i december 2014 var målen i princip färdiga, men hade långa, krångliga namn. Jag skrev korta förklaringar i marginalen, som ”hunger”, ”bostäder”, ”vatten”. Jag hade ingen tanke på att mina korta rubriker skulle kunna bli de offentliga namnen på målen – FN är ju ändå FN – men de gillade det. Utifrån det designade vi ett färgstarkt periodiskt system för en bättre värld.

Alla mål i agendan är viktiga

Personligen var jag jätteförtjust i de 17 målen när vi väl fått dem begripliga. Men det som verkligen fick mig att älska dem var vårt arbete med de 169 delmålen. De är i princip ett heltäckande program för allt som behöver göras för att skapa en bättre värld. Alla mål i agendan är viktiga, men för mig är det helt klart att miljön och klimatet kommer på första plats. Om hela planetens ekosystem rasar ihop kan vi glömma att stoppa hunger eller fattigdom. Utbildningsmålet har självklart stor betydelse för att skapa förståelse för detta.
Men det finns också en annan aspekt. Innan industrialiseringen var vår främsta utmaning att tämja naturen. I dag kan man konstatera att nästan alla problem vi brottas med har vi skapat själva. Eller rättare sagt, män har skapat dem. Eftersom vi har ont om tid skulle jag vilja lyfta målet om jämställdhet och ge mycket mer makt åt kvinnor. Det måste vara ett av de snabbaste sätten att fixa allt det som männen har misslyckats med.

En handbok för hur vi ska bygga en hållbar planet

Designsystemet har blivit en handbok för hur vi ska bygga en hållbar planet och det känns fantastiskt att vårt arbete har blivit ett sådant centralt verktyg. Mitt drömprojekt nu skulle vara att få göra en social plattform kring hållbarhet där människor kan lära sig och hitta andra som brinner för samma sak. Jag vill arbeta med företag som driver världen framåt genom affärsmodeller som bygger på hållbarhet. Att fortsätta göra det man gör men på ett mindre skadligt sätt är bra, men det räcker inte. Det som krävs är helt nya lösningar för mat, energi, bostäder och transporter. Och eftersom det är det som världen behöver för att överleva är det ju en helt oöverträfflig affärsmöjlighet.”

Berättat för: Sara B Bergqvist
Foto: Oskar Omne

Senast uppdaterad: 2019-05-27