c

Odla lunchen på kontoret

Kan vi genom att odla mat på våra arbetsplatser göra en hållbar insats, på köpet uppnå välbefinnande — och känna gemenskap? Ja, enligt trenderna och experterna.

Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen odlas det i stadsmiljöer som aldrig förr.

Exemplen på den växande odlingstrenden i världens städer, så kallad ”urban farming”, är många. Enligt en rapport från Naturskyddsföreningen odlas det i stadsmiljöer som aldrig förr. Som exempel – i Amsterdam ska alla skolor ha en köksträdgård på skolgården, i San Francisco planeras växthus och grönsaksodlingar mitt i stan.

Att allt fler bosätter sig i urbana områden påverkar hur vi ska producera och hantera mat i framtiden. Odlar och producerar vi nära, minskar behovet av transporter. Staden ses på med nya ögon: tomma ytor kan innebära potential för odling.

På vilka sätt kan då odling av grönsaker i inomhusträdgårdar och på tak på våra arbetsplatser vara en god idé? Jo, när råvarorna sedan tillreds och serveras i lunchmatsalen, skapas en hållbar livsmedelscykel.

Maten behöver inte transporteras dit, och matsvinnet kan påverkas på plats. Och mer: bara att omges av växter minskar stress. Att också vårda, skörda och hantera det som odlas skapar dessutom ett mervärde. Att ta del av arbetet med odlingen och att på nära håll vara en del av kretsloppet ger fler positiva hälsoeffekter och skapar dessutom gemenskap. Vi samlas kring odlingen, där var och en har sin uppgift, och alla tar del av resultatet.

Kanske blir nästa kickoff på din arbetsplats en odlingskurs?

Text: Anna Gardberg

Senast uppdaterad: 2020-01-15