c

Så får du kreativiteten att flöda på arbetstid

De bästa idéerna får vi när vi är lediga. Men hur kan vi få kreativiteten att flöda på arbetstid? Tid och struktur, menar forskaren. Tillit och drömmar, menar kreatören.

Det är inte galna hattar och trumpeter eller chans till löneförhöjning som gör oss kreativa på jobbet. Forskningen visar att det är helt andra saker som triggar i gång idéflödet. 

– Kreativa företag förstår att kreativitet inte kommer av sig självt. De välkomnar nya idéer och avsätter tid och pengar för nytänkande. Och de har en struktur för hur man ska ta hand om och utveckla idéerna, säger Farida Rasulzada, doktor i psykologi och universitetslektor vid Lunds universitet, som skrivit böcker om kreativitet.

– Det är tillåtet att misslyckas, företagen vet att alla idéer inte kan bli en succé. Men ju fler medarbetare som vågar försöka desto större chans att riktigt bra idéer kommer fram.

De tror att alla medarbetare kan vara kreativa om de får utrymme för det, oavsett vilka arbetsuppgifter de har.

– Det handlar om att tänka nytt och nyttigt. Det behöver inte vara något stort och omvälvande, det kan vara något som förbättrar vardagen eller en enskild rutin, säger hon.

Struktur och tid till kreativitet

Idéutvecklingen är en naturlig del i arbetet, inte något som sker om det finns tid över. Därför finns det inbyggda strukturer med tydliga mål, och en balans mellan frihet och kontroll, där ledningen sätter ramar, men inte för snäva så att de blir begränsande.

Men det handlar inte om att bjuda in till ”roliga timmen” någon gång ibland och att alla sedan går tillbaka och fortsätter att jobba på som förut.

– Visst, säger Farida Rasulzada, kan det ibland behövas lite kaos och tokigheter för att få fart på idéerna. Men sedan behövs det struktur – och tid.

Ett bra exempel är Google, ett av världens mest kreativa företag, som låter sina medarbetare ägna en dag i veckan åt egna projekt. De får göra vad de vill, förutsatt att det är något som i framtiden kan komma företaget tillgodo. Den satsningen ligger bakom en stor del av Googles framgångsrika tjänster.

Kreativitet ökar känslan av mening

Forskningen visar att vår kreativitet stimuleras när vi går utanför de vanliga ramarna. Det är då det bildas nya banor i hjärnan och vi dessutom ökar känslan av meningsfullhet i tillvaron.

Så en bra grund för kreativitet är att kontoret har många mötesplatser där olika kompetenser kan mötas spontant. Men det är också bra att lägga möten utanför kontoret, kanske till närmaste skogsbacke, ett kafé eller ett museum.

– Vår kreativitet utvecklas genom att vi gör sånt vi inte brukar göra. Det kan vara något så enkelt som att ta en ny väg till jobbet eller att äta lunch med någon vi inte brukar luncha med. Eller om man vill ta ut svängarna ordentligt, byta almanacka för en dag med en ­kollega, säger Farida Rasulzada.

Lärdomar från Sveriges bästa arbetsplats

Den globala designbyrån Doberman har flera gånger utnämnts till Sveriges bästa arbetsplats. Här löneförhandlar medarbetarna med hjälp av legobitar, kontoret kan upplevas nästan som hemma och företagskulturen har som mål att det ska gå att kombinera lönsamhet, kvalitet och välmående.

– Hela vår affär bygger på att vara nytänkande, säger Maria Nohlström, Employee Experience Director hos Doberman. Vi uppmuntrar medarbetarna att komma med egna idéer och fattar många beslut gemensamt. Det bygger tillit till oss själva och till ­varandra. Flera gånger per år stänger vi ner verksamheten för att tillsammans drömma om nästa steg – och hur vi ska ta oss dit. Vårt New York-kontor och vårt venturebolag är båda sprungna ur de här dagarna. 

Av: Inger Sundelin

Kreatörer får sina bästa idéer när de är lediga

6 av 10 kreatörer får sina bästa idéer när de är lediga eller jobbar utanför kontoret. Det framkom när Skanska Fastigheter frågade 200 kreatörer i Stockholm och Göteborg vilken betydelse arbetsplatsen har för kreativiteten.

 - Vi tror att framtidens arbetsplats blir en hybrid mellan hobbyrummet och hemmet. Just nu bygger vi två kontorshus, ­Stockholm Seaside och Stockholm 03, i ­Hammarby Sjöstad i Stockholm, där vi tagit fasta på kreatörer­nas önskemål, säger Anna-Maria ­Kääriä, marknadschef på Skanska Fastigheter.

Senast uppdaterad: 2017-02-09