c

Katarina Gospic, hjärnforskare: Kroppsnära teknik löser arbetsuppgifterna

2050 gör tekniken att du kan arbeta under löparrundan. Dina hjärnvågor fångas och tas vidare för åtgärder, menar hjärnforskare och VR- och AR-specialisten Katarina Gospic.

2050 kan du uträtta yrkesmässiga storverk när (och där) du är som mest kreativ.

– Kanske får du bäst idéer i löparspåret? Toppen, för om 30 år kan du arbeta samtidigt som du springer, säger Katarina Gospic.

Hennes egen mix av jobb säger en hel del om framtidens sätt att arbeta. Tiden då vi jobbade med en och samma sak fram till pension, på ett och samma ställe, är ett minne blott. Redan i dag är vårt arbetsliv också mer gränslöst än någonsin tack vare tekniken. Och eftersom tekniken utvecklas snabbt, behöver vi omfamna den istället för att motarbeta den, menar Gospic.

– I framtiden kommer vi att ta hjälp av digitala tvillingar och kunna förutse och åtgärda problem på distans, säger Katarina Gospic.

– Inom en överskådlig framtid kommer det att räcka att du tänker på åtgärder, ochatt tankarna samlas i molnet via ”wearables”, kroppsnära teknik, som fångar dina hjärnvågor för vidare åtgärder, säger Katarina Gospic.

Mätning och åtgärder för hälsa på arbetsplatsen

Även inom hälsa kommer tekniken att spela in. Vi kommer att skaffa oss kontroll över hur vi mår tack vare teknik som scanning och sensorer, men framför allt med hjälp av AI.

– Att vara proaktiva är något som vi kommer att använda oss av i ännu högre grad.

Det är inte osannolikt att vi på våra arbetsplatser i framtiden använder AI för att mäta och göra åtgärder för hälsan, som att vi får indikationer om att äta något kolhydratrikt när energinivån sjunker, eller något vitaminfyllt när kroppen signalerar ett behov. Att mäta och göra åtgärder för hälsa kan handla om både den personliga och den kollektiva. När hälsodata från miljarder människor läggs samman kommer vi att kunna förutse väldigt många olika typer av sjukdomar och hälsotillstånd.

Smarta och högkvalitativa arbetsplatser

Hållbarhet blir en absolut nödvändighet. När det gäller just hälsan, men också gällande jordens resurser. Det innebär att de arbetsplatser som finns om 5, 10, 20, 30 år, kommer att vara smartare, och att de kommer att utnyttjas i allt högre utsträckning dygnet runt och inte bara under klassisk kontorstid.

– Det mänskliga mötet blir det centrala. Och när vi väl möts så, gör vi det på skiftande platser och under olika former.

Samtidigt kommer många möten och sammankomster att ske virtuellt, där vi kommeratt interagera med varandras avatarer – så kallad social VR, menar Katarina Gospic, och pekar på vikten av att just kunna ses högkvalitativt men utan att mötas fysiskt – mer angeläget än någonsin, med tanke på erfarenheter från coronapandemin.

Katarina Gospic pratar vidare om det goda tekniken kan ge oss, som att bo närmare naturen om vi vill, och även ge oss mer tid att ta hand om oss själva.

– Dessutom kommer tekniken att kunna förvarna oss när vi närmar oss en gräns för överbelastning, det vill säga hjälpa oss med avgränsningen.

Senast uppdaterad: 2020-05-15