c

Tips: Mer kreativitet på kontoret

Fantastic Studios hjälper företag och organisationer att innovera och samarbeta mer kreativt för att lösa komplexa problem. Tyra Willén, innovationskonsult på Fantastic Studios, ger sina tips och psykologiska knep för bättre kreativitet på kontoret.

Arbetsmyrornas tid är förbi, menar Tyra Willén och menar att det är viktigt att individer får ta plats. ”Fem arbetsmyror är mindre kreativa än fyra elefanter”, helt enkelt. Behöver ni lösa ett kreativt problem – kan färgen blå hjälpa, lyder ett av Tyras tips.
  1. Högt i tak
    Forskning visar att takhöjden påverkar hur vi tänker. Vill du ha högt i tak på jobbet, hjälper det om du också har det bokstavligen. ”Är det högt i tak har vi lättare att tänka abstrakt och kreativt.”
  2. Bjud på blåbär
    Forskning visar bland annat att vårt blodtryck ökar av röd färg. Det är bra om till exempel ett möte kräver mycket energi, men sämre när det gäller stress. Experiment visar att vi löser olika typer av problem bättre om vi är omgivna av vissa färger. ”Behöver ni lösa ett mer detaljerat problem är rött en bra färg. Behöver ni lösa ett mer kreativt problem är blått bättre.
  3. Lagom är bäst
    Vår hjärna har lärt sig att ta in omgivningen. Och den vill gärna ha kreativitet. Men hur mycket post-it-lappar, skärmar och visuella intryck ska vi ha i en kreativ miljö? Albert Einstein ska ha sagt ”Om ett stökigt skrivbord är tecken på ett stökigt sinne, vad är då ett rent skrivbord tecken på?” Sanningen ligger, som så ofta, i mitten. ”En kreativ miljö behöver ha lagom med intryck. Är det för lite tycker vår hjärna det är tråkigt. Är det för mycket tar det för mycket av vår hjärnas uppmärksamhet.”
Senast uppdaterad: 2021-05-06