c

Kontor för kreativ höjd

Upp mot himlen och ner mot kontinenten. Med Sthlm 01 växer huvudstaden på både höjden och bredden. Det färgstarka 27 våningar höga huset omdefinierar innerstaden och lockar kreativa branscher till Hammarby Sjöstad.

Fasader på skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby sjöstad
1 av 7 Den 102 meter höga skyskrapan Sthlm01 står nu klar och utgör ett nytt landmärke i huvudstaden.
Lobbyn i varmt rött och glittrande guld
2 av 7 Entrén till Sthlm 01 ger intressant atmosfär av lobby till ett internationellt hotell och en välkomnande värme. Fasadens effektfulla utformning finns även på insidan.
Husets arkitektur är triangulär. Arkitekt Lina Lahiri är stolt över verket.
3 av 7 Kontorshuset Sthlm 01 har en spännande triangulär konstruktion och våningsplanens yta växer med höjden. Bakom arkitekturen står arkitektbyrån Sauerbruch Hutton och svenskfödda Lina Lahiri är en av arkitekterna.
Fasadens färger går i bland annat rött och guld.
4 av 7 Fasadens varma röda färger, som plockas upp även interiört, är hämtade från de färger som kännetecknar Stockholms äldre bebyggelse.
Skanskas Fredrik Lantz och kontorshuset Sthlm 01.
5 av 7 Fredrik Lantz är uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01 och är stolt över att öppna dörrarna till ett kontorshus som lockar med både sitt läge, sitt uttryck och vad det erbjuder.
Kaféets personal välkomnar. Vi ser sköna sittplatser.
6 av 7 I entrén välkomnar all personal på kafé Noll Ettan med mat och dryck morgon till kväll, och med lockande sittplatser. Här erbjuder också och Spaces mötes- och coworkingytor.
Graffitiverk i en stentrappa.
7 av 7 Sthlm New Creative Business Spaces lever upp till sitt namn inte minst med satsningar på konst. I trappan upp mot entrén till Sthm 01 från Hammarby allé finns Stefan Marx street art-verk med texten: ”I wait here for you forever as long as it takes”.

Under drygt fyra år har stockholmarna sett skyskrapan Sthlm 01 växa fram – och det från första parkett. Från Söderleden, Skanstull, tunnelbanans gröna linje, tvärbanan och promenadstråken längs Hammarby kanal har hundratusentals pendlare och lokalbor kunnat följa bygget på en armlängds avstånd.

Den 102 meter höga skyskrapan blir inte bara ett stjärnformat landmärke, utan också en markering att innerstaden har sprängt de gamla tullgränserna. Direktiven från huvudstaden var tydliga: här skulle en byggnad etableras som bokstavligen tar plats i ett större perspektiv och symboliserar Stockholms tillväxt.

– Huset sitter på en ås som går genom hela Stockholm och det var viktigt att ta hänsyn till vid gestaltningen. Tillsammans med fem andra höghus bildas ett pärlband som håller ihop staden, förklarar arkitekten Lina Lahiri.

Sthlm 01 ett drömuppdrag

Lina Lahiri är född och uppvuxen i Stockholm men nu bosatt i Berlin, där hon är arkitekt och partner hos arkitektbyrån Sauerbruch Hutton. Tillsammans med fyra svenska byråkolleger har hon ansvarat för utvecklingen av Sthlm 01.

– Som stockholmare är det här förstås ett drömuppdrag. Det är oerhört stort att få vara med om att förändra stadens skyline, säger Lina.

Sauerbruch Huttons vinnande förslag från 2013, med rund fasad och diskret färgsättning, har utvecklats och idag reser sig en triangulär konstruktion med fantasifullt rutmönstrad fasad ett stenkast från Gullmarsplan.

– Mycket händer under en byggprocess på sju år men kärnidéerna finns kvar, som att det finns en vertikal förbindelse från Hammarby backe till Hammarby allé och att huset växer i omfång för varje våningsplan.

De nio fasadkulörerna har inspirerats av det sjönära områdets blå himmel och hav och de varma röda färger som kännetecknar Stockholms äldre bebyggelse. Beroende på årstid och väder får fasaden olika uttryck, där våningshöga fönster och guldfärgade fönsterpartier speglar solen och himlens föränderliga ljusspel. Var man än står på våningsplanen finns något som triggar nyfikenheten: grönskan in mot Gullmarsplan och Årsta, Södermalms röda hustak, Stadshusets glittrande tre kronor, Hammarbybacken, båtarna i Hammarby kanal och den omväxlande arkitekturen i Sjöstaden.

Sedd rakt underifrån ger byggnaden en lätt svindlande känsla eftersom de tre stjärnspetsarna sticker ut åtta meter längre från kärnan på högsta våningen jämfört med bottenplanet. Och där, på 27:e våningen, öppnar krögaren Niklas Ahlbom en skybar med takterrass och utsikt över hela Stockholm i början 2021.

Kontor för kreativa branscher

Sthlm 01 är inte ensamt om att hålla en hög arkitektonisk svansföring i Sthlm New Creative Business Spaces. Här, några minuters promenad från tunnelbanan och Skanstull skapas en företagshubb av sju karaktärsstarka byggnader med sinsemellan helt olika uttryck. Fyra av husen står klara och just nu sker inflyttning i Sthlm 04 och Sthlm 01 som ligger jämte varandra, den ena lika lång som den andra är hög.

Visionen för hela Sthlm New har varit att locka hyresgäster inom kreativa näringar som arkitektur, design, spel- eller datatjänsteutveckling. Verksamheter med en klichébild av att söka sig till gamla industrilokaler med tunga ståldörrar och betonggolv. Kanske är det en medveten flirt att det finns inslag av rå betong även i Sthlm 01. Fastigheten är byggd kring en betongkärna som inte får målas eller täckas in och går därmed som en röd, eller grå, tråd genom våningsplanen.

Nya lösningar för kontorsbyggande

Byggprojektet har präglats av ett nära samarbete mellan Skanska, Sauerbruch Hutton och deras svenska samarbetspartner, arkitektbyrån BAU. Både Lina Lahiri och Petra Adamsson, arkitekt på BAU, är positiva till Skanskas ambition och övertygelse om att skapa något spektakulärt.

– Vi har haft förtroendet att prova nya lösningar och utmana konventioner för kontorsbyggande, säger Petra.

BAU har i samarbete med Sauerbruch Hutton och Skanska tagit fram fyra inredningsteman som omfattar allt från färger och mattor till pentryn och kakel, anpassade efter höga miljökrav. BAU jobbar nu vidare med koncepten, tillsammans med hyresgäster som så önskar.

– Vi har utvecklat presentationerna så att kunden kan se och känna på materialen, inte bara se en bild. Det har varit väldigt uppskattat.

Att kunna erbjuda detaljerade, genomtänkta inredningskoncept är lika mycket en service för hyresgästen som en hållbarhetsfråga, menar Fredrik Lantz, som är uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv känns det väldigt bra. Om ytorna är inredda på ett smakfullt sätt behöver man inte göra om varje gång som någon flyttar. Dessutom kan vi vara snabbare på att leverera färdiga kontor till dem som väljer något av koncepten.

Senast uppdaterad: 2020-12-16