c

Bostadsköpare i ny undersökning: ”Det vill vi betala extra för på våra balkonger”

Pressmeddelande 2017-06-30 09:00 CET

Balkong står högt upp på önskelistan när bostadsköpare är på jakt efter nya hem. Många är dessutom beredda att betala extra för tillval som inglasning, golv och infravärme. Det visar en ny kartläggning som Skanska har genomfört bland bostadsspekulanter. Statistiken visar också att kvällssol värdesätts högre än yta.

Lågupplöst bild balkong

Bostäder med balkonger är attraktiva på bostadsmarknaden och för många fungerar balkonger som extra rum. Bostadsköpare kan därför ofta tänka sig att betala mer för inredning och tillval på sina balkonger. Skanskas nya kartläggning visar exempelvis att hela 59 procent är beredda att betala mer för inglasning. Fyra av tio är dessutom beredda att lägga en extra slant på balkonggolvet. Inte helt överraskande är infravärme och belysning också populära tillval.

– På grund av vårt kyliga klimat är inglasade balkonger med infravärme något som många efterfrågar. Det ökar möjligheten att inreda balkongerna mer permanent och nyttja dem under hela året. En annan trend är att många använder sina balkonger som små trädgårdar för att odla och plantera egna växter, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Undersökningen visar även att kvällssol är högt prioriterat bland bostadsköpare. Om storlek ställs mot kvällssol väljer de flesta bort yta. Drygt hälften väljer en balkong som är sex kvadratmeter stor med kvällssol framför en dubbelt så stor med morgonsol.

Fem balkongtips:

1. Fundera ut användningsområdet för din balkong
Tänk på vad balkongen främst ska användas till. Är det främst till att äta, fika eller odla en köksträdgård?

2. Se vad som passar
Efter att ha funderat över hur balkongen ska användas är det dags att se vad som passar. Små balkonger kan till exempel ha ett fällbord som fästs i räcket.

3. Tänk på ditt golv
Välj mellan allt från konstgräs till teaktrall eller vintertålig klinker till matta för utomhusbruk.

4. Sätt upp belysning
En lampa eller ljusslinga runt räcket livar upp och skapar en trevlig atmosfär året om.

5. Glöm inte växterna
Inred balkongen med gröna växter. Planera utifrån solläge och ambitionsnivå. En praktfull oas är vackert men kräver tid. Ett alternativ är tåliga växter som kaktus, murgröna och olivträd.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i oktober 2016 via Skanskas Bopanel med totalt 822 svarande. Skanskas Bopanel består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.

Kontakter

Kontakta: Annika Svensson, Media Relations Manager
Telefon 0104481515