c

Skanska-medarbetare på plats i kampen mot corona

Anna Blum Lannerup nappade på Skanskas erbjudande om tjänstledighet för att hjälpa till i vården under coronakrisen.

Anna Blum Lannerup

- Jag hade redan innan erbjudandet kom funderat på att ta ledigt för att kunna göra en insats inom vården. Drivkraften att hjälpa medmänniskor och göra nytta har alltid funnits där och även om det jag gör är en droppe i havet känns det så bra, säger Anna Blum Lannerup. 

Anna arbetar till vardags som redovisningsansvarig i Skanska Sverige. I bagaget har hon en fil kand i hälso- och sjukvårdsadministration och hon har dessutom arbetat på Stockholms Sjukhem under några års tid med svårt sjuka patienter. 

För några veckor sedan tog hon värvning hos Stockholms Läns sjukvårdsområde för att hjälpa till inom den mobila provtagningsenheten. Hennes uppgift är att koordinera de bilar som dagligen skickas ut för att ta prover på äldreboenden och LSS-boenden i ett sjukvårdsområde som sträcker sig från Vendelsö i söder till Norrtälje. Hon är även med och utför provtagningar.

- Det är en knepig uppgift som kräver ett vaket huvud. När vi är ute och tar prover måste vi vara väldigt vaksamma på att vi har rätt skyddsutrustning på. Eftersom provtagning görs i näsan är vi så nära inpå och det blir inte lättare när många av de vi testar är dementa, säger Anna.

Dubbla sysslor

Parallellt med jobbet i sjukvården tre till fyra dagar i veckan arbetar hon fortsatt kvar i sin roll i Skanska, vilket innebär att hon har arbetsdagar som lätt blir tio timmar eller längre.

- Ja det är tufft men fungerar bra under en begränsad period. Det är en förmån att kunna hjälpa till i dessa svåra tider och jag är stolt över att Skanska stöttar mig i detta, säger Anna.

Hon berättar om den stora mängden prover och det faktum att det bara fortsätter att strömma in nya fall är tufft. I kombination med det höga antalet dödsfall känns kampen bitvis nästan övermäktig.

Skanskas initiativ uppskattat

Hon har fått många kommentarer från människor som tycker det är fantastiskt att Skanska ställer upp och låter medarbetare hjälpa till inom sjukvården under krisen.

- Skanska gör så rätt i det här. Det handlar om att värna livet och för mig personligen känns det väldigt tryggt att ha mitt företag i ryggen. Jag tycker att fler som kan borde ta möjligheten att hjälpa till. Behovet av hjälp är enormt. Vi gynnas alla av att få ett slut på det här så snart som någonsin möjligt, avslutar Anna.

Följ Anna i hennes vardag på Instagramkontot "Livet på Skanska" under vecka 17.

Senast uppdaterad: 2020-04-21

Rekommenderad läsning