c

Praktikanten som hittat hem

Obinna Onwuasonya älskar asfalt. I någon månad har han praktiserat i Skanskas asfaltlag i Malmö och säger att han har hittat hem.

Allt började med att Obinna Onwuasonya såg ett spriderlag ute på stan i Malmö. Nu praktiserar han som asfaltläggare på Skanska. Foto: Lars Dareberg

– Att komma till Skanska var som att komma till en familj. Det är ett tufft jobb, men vi har roligt och hjälps åt. Alla respekterar och litar på varandra, och vi jobbar som ett lag.

Praktiken har han fått genom ett arbetsmarknadsprojekt i Malmö som heter Avanti, men det var Obinna själv som såg till att det blev just Skanska och just asfalt.

– Jag såg ett asfaltlag ute på stan och kände direkt ”där vill jag jobba!” Jag gick fram och frågade om kontakter och sedan tjatade jag på min handledare som i sin tur tog kontakt med Skanska.

Skilda världar

Obinna har jobbat med asfalt förr i hemlandet Nigeria, men konstaterar att det är som två skilda världar.

– Här är maskiner och verktyg mer avancerade, men det som skiljer sig mest är säkerhetsutrustningen. Det känns bra att någon bryr sig om vår säkerhet.

För framtiden hoppas Obinna att praktiken så småningom ska övergå i en anställning.

– Jag vill jobba med asfalt i resten av mitt liv. Jag känner verkligen att jag hittat hem. Det är hårt, smutsigt och ibland regnar det en hel arbetsdag, men jag älskar det!

Senast uppdaterad: 2022-05-05

Rekommenderad läsning