c

Teknikprogrammet

På Skanskagymnasiet kan du läsa Teknikprogrammet med inriktning Samhällsbyggande och miljö, där du själv väljer mellan Byggteknisk profil och Arkitekturprofil. Vi söker dig som ser en framtid inom byggsektorn.

Utbildningen passar dig som är intresserad av samhällsutveckling, byggteknik, och arkitektur. Teknikprogrammet är högskoleförberedande och ger dig en bred behörighet till vidare utbildningar efter gymnasiet.

Målet med det treåriga teknikprogrammet är att utveckla dina tekniska kunskaper. Utbildningen ska visa sambanden mellan de olika delarna i utvecklingsprocessen och bidra till att du förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. Teknikutveckling innebär att analysera behov, utveckla en idé, designa, konstruera, producera, använda, sälja och återvinna.

"Du får tre spännande år med en riktigt bra utbildning. Ett extra plus är den tydliga kopplingen till arbetslivet."
Victoria Johansson, lärare

En inriktning samt ett fjärde år

Vår inriktning samhällsbyggande och miljö leder till en framtid inom byggbranschen. Vi utgår från ett miljötänk när vi lär oss planera och utforma ett fungerande samhälle för människor att bo, arbeta och resa i. Byggprocessen löper som en röd tråd genom utbildningen.

Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du bland annat kurser som arkitektur, teknik, ledarskap och organisation. Vi erbjuder två profiler på inriktningen; en byggteknisk profil och en arkitekturprofil. Beroende på vilken profil du väljer, varierar kursinnehållet. Du kan även läsa högre kurser inom matematik, fysik och engelska.

På Skanskagymnasiet har du möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år. Efter det fjärde året tar du gymnasieingenjörsexamen och har goda möjligheter att bli erbjuden en provanställning på Skanska.

Läs mer om det fjärde året

Se poängplanen för Teknikprogrammet (PDF)

Profilera din utbildning

På Skanskagymnasiet kan du profilera din utbildning genom att välja någon av våra två profiler:

Arkitekturprofilen innehåller fördjupande temaarbete där du får chansen att arbeta med ett verklighetsbaserat projekt och testa dina kunskaper på ett nytt sätt. Här läser du ytterligare en arkitekturkurs samt en kurs inom bild och form.

Den byggtekniska profilen innehåller istället praktik där du får chansen att vara med på något av Skanskas projekt runt om i Sverige. Här läser du ytterligare en CAD-kurs samt ledarskap och organisation.

Läs mer om praktiken

Behörighet att läsa vidare

Självklart blir du behörig till högskola och universitet efter att du har tagit din gymnasieexamen från Skanskagymnasiet. Teknikprogrammet ger dig möjlighet att få full behörighet för vidareutbildning till civilingenjör, högskoleingenjör och arkitekt för att nämna några exempel. Skanskagymnasiet ger dig en bra grund att stå på, oavsett om du vill läsa ett fjärde tekniskt år eller plugga vidare på högskola eller universitet.

Gymnasieexamen från Teknikprogrammet innebär att du har minst betyget E i 2250 poäng. Av de godkända kurserna ska följande ingå:

  • Svenska/Svenska som andraspråk 1-3
  • 100 poäng Matematik
  • Engelska 5-6
  • Gymnasiearbetet

Läs mer om framtidsmöjligheterna

Senast uppdaterad: 2018-04-25