c

”Jag blev väldigt glad när jag blev utvald”

Trots en examen i konstruktionsteknik och 15 års erfarenhet fick Raghad Jasim avslag på samtliga jobbansökningar i Sverige, men tack vare Skanskas internationella ledarprogram (ILP) fick hon till slut sitt drömjobb.

– Jag visste att jag skulle klara av det, men det var svårt att bevisa. När Arbetsförmedlingen berättade om Skanskas internationella ledarsprogram tändes en gnista av hopp hos mig. Jag blev väldigt glad när jag blev utvald och jag är ännu gladare nu när jag fått anställning. Det är fantastiskt, säger Raghad.

Efter en rad introduktionskurser i början av förra året fick Raghad en praktikplats på Bildcentrum, Skanskas konstruktionsprojekt värt 400 miljoner svenska kronor, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Praktiken var väldigt värdefull tack vare min mentor som lärde mig allt. Jag bad om mer praktisk erfarenhet på byggplatsen eftersom jag redan kan teorin, säger Raghad.

Arbete med inköp

Nu är Raghad anställd som projektingenjör och arbetar med inköp av material och underentreprenörer för projektet. Hon ingår i ett projektteam med 22 medlemmar. Raghad trivs med sitt arbete, sina kolleger och Skanska.

– Mitt jobb är väldigt intressant. Ett stort sjukhusprojekt består av så många olika delar, som man annars aldrig skulle stöta på. Och stämningen är väldigt god. Alla är glada och trevliga. Vi gör ofta roliga saker tillsammans, som att bowla eller gå på hockeymatcher.

Bred erfarenhet av byggverksamhet

Raghad tog sin ingenjörsexamen på Tekniska högskolan i Bagdad 1992. Hon kom till Sverige 2003 efter att ha arbetat med byggnader och vägar i sitt hemland Irak och i Förenade Arabemiraten. Efter tre år i Qatar, där hon arbetade med ett lyxigt bostadsområde, flyttade hennes familj – som då hade vuxit i storlek – tillbaka till Göteborg 2010.

Raghad var välbekant med Skanska tack vare många stora projekt som företaget har varit delaktiga i sedan 1950-talet i Irak. Hon hade till och med sin bröllopsfest på ett hotell byggt av Skanska, nämligen Al Rasheed Hotel.

– Nu när jag är välbekant med Skanskas arbetsmetoder, Skanskas starka värderingar och de medvetna satsningarna på att säkra en trygg arbetsmiljö, så finns det ingen annanstans där jag hellre skulle vilja arbeta. Det finns alltid många intressanta projekt och många utvecklingsmöjligheter som jag vill använda mig av, så att jag kan bli ännu bättre i mitt yrke, säger Raghad.

Ledarskapsprogram för utlandsfödda ingenjörer

I Sverige har människor med utländsk bakgrund ofta svårt att få jobb som motsvarar deras kvalifikationer. Skanska har startat ett målinriktat initiativ för att hjälpa utlandsfödda ingenjörer att få ett jobb, samtidigt som man ökar Skanskas antal anställda som kommer från andra länder. Efter att ha avslutat Skanskas internationella ledarprogram (ILP) har sex personer fått jobb. Ytterligare nio påbörjade programmet under hösten.

ILP riktar sig till ingenjörer med arbetslivserfarenhet från byggproduktion, och målet är att de ska få anställning. Arbetsförmedlingen uppskattar initiativet och kom med ett antal kandidater som intervjuades i flera omgångar. ILP innehåller en introduktion till Skanska, med fokus på arbetsplatsmiljö och företagsvärderingar, liksom praktisk erfarenhet på byggarbetsplatser. Den praktiska erfarenheten varvas med träning på Yrkesakademins praktiska yrkesutbildning, så att deltagarna får de kunskaper som behövs för att ta på sig ledarroller på byggarbetsplatser.

Senast uppdaterad: 2016-10-05