c

Lotta trivs bäst strax utanför komfortzonen

Lotta Cvach är en av våra distriktschefer i Göteborg. Hennes väg fram till Skanskas kontorshus i Gårda har gått via Paris, Kap Verde och Prag. Och den har inte alltid varit helt planerad, utan bjudit på både överraskningar och utmaningar.

Men det är precis så som Lotta vill ha det. Hon trivs när vardagen tar med henne på en resa precis utanför komfortzonen. Det gäller både på arbetsplatsen och i swimrun-banan. Och det bästa av allt: att hon omges av kollegor som har samma inställning och ställer upp för att laget ska klara utmaningarna.

Lottas resa börjar i Jönköping. När hon funderade över sitt gymnasieval hamnade hon mer eller mindre av en slump i den byggnad där de tekniska utbildningarna höll till. Man kan säga att hennes val grundades mer på känsla än förnuft.

- De verkade helt enkelt ha roligare där, sammanfattar Lotta. Jag kände att jag skulle trivas i miljön och i gänget. Djupare än så var inte analysen.

Så hon kastade sig in i teknikens värld och märkte att känslan var helt rätt. Nästa steg blev Väg och Vatten på Lunds Tekniska Högskola, där hon fick chansen att studera sitt fjärde år utomlands. Och varför inte anta utmaningen?

- Ett år på Paris tekniska högskola, Ponts et Chaussées, var både utmanande och belönande, säger Lotta. Att få träffa studenter från hela världen, lära sig franska och leva som en äkta Parisbo! Och en stor bonus var ju att jag träffade en väldigt trevlig kille från Tjeckien på skolan, min blivande man Jakob.

Utmaning: att hitta ett jobb i Tjeckien

När de var klara med sina utbildningar (och Lotta dessutom hunnit med ett år på den anrika stålkonstruktionsfirman Eiffel) bestämde de sig för att flytta till Jakobs hemstad Prag tillsammans. Nu stod Lotta inför en ny utmaning: att hitta ett jobb.

- Det var här i Tjeckien som jag och Skanska möttes för första gången. Och jag kände direkt att vi skulle trivas tillsammans.

Efter några år på Skanska i Tjeckien öppnade Skanska nya möjligheter för henne i Sverige. Idag bor Lotta tillsammans med Jacob och deras två barn i ett radhus strax utanför Göteborg. Utmaningarna handlar, som för de flesta familjer, om att pussla ihop jobb, fritid och allehanda aktiviteter. Sporten har blivit den förenande faktorn. Lotta är fystränare för sönernas fotbollslag och testar sina egna gränser genom att vara med i swimrun-lopp. Dessutom har hon dragit med flera kollegor på både träning och tävling - allt från Midnattslopp till Svensk Klassiker.

- Där har vi väl det där med utmaningarna igen, säger hon. Jag gillar att testa mina gränser och hamna utanför komfortzonen.

Utmaning: den nya distriktschefen

När Lotta blev distriktschef stod hon ofta inför nya utmaningar, inte minst när det gällde att kliva in i rollen som ledare.

- Min start på nya jobbet har bjudit på några rejäla överraskningar. Några oväntade händelser gjorde att planeringen kastades omkull. Vissa dagar har min puls varit högre än normalt. Men det är sådant som händer och jag har ju sagt att jag älskar utmaningar. Särskilt när jag har ett starkt lag bakom mig.

I rollen som distriktschef har Lotta visserligen ett eget skrivbord på kontoret i Gårda. Men hon har sin egen metod för att hålla kontakten med människorna och projekten som hon ska leda.

- Jag tar med mig datorn och dagens jobb ut till någon byggplats. Det är ju där det verkligen händer som jag trivs allra bäst. Jag kan fånga upp frågor direkt, ha direktkontakt med dagens händelser och möta människor.

Just nu är det projektkontoret för Regionens Hus som är hennes favoritplats. När huset står färdigt 2019 ska de femton våningarna och 1 300 arbetsplatserna rymma 15 av Västra Götalandsregionens verksamheter. Projektet har höga krav, bl. a. när det gäller energiförbrukning för att kunna klassificeras som Miljöbyggnad Guld.

- Jag är stolt över att jobba på Skanska och det är ingen slump att jag varit med så länge. Det är ett stort företag som har viljan att vara bäst och musklerna som gör att man verkligen kan vara det. Dessutom har Skanska ett stort hjärta som klappar för säkerhet, gröna frågor och social hållbarhet. Så länge Skanska ligger längst fram i utvecklingen är det roligt att gå till jobbet, avslutar Lotta Cvach.

Senast uppdaterad: 2019-03-03