c

“Det kommer att bli en erfarenhet för livet”

Om några månader reser Kristin Nilsson till New York. Hon har fått en tjänst via utbytesprogrammet Skanska Unlimited och ska under sex månader arbeta med renoveringen av en universitetsbyggnad i Brooklyn.

Här svarar Kristin Nilsson på frågor om förberedelser och förväntningar inför resan.

Hur kom du i kontakt med Skanska Unlimited?

Möjligheten att jobba utomlands var en av anledningarna till att jag började på Skanska. En chef tipsade om att programmet Skanska Unlimited kunde passa mig. 

Det kändes fantastiskt att bli uttagen. Jag ska jobba med totalrenoveringen av en universitetsbyggnad i Brooklyn under ett halvår. Eftersom jag har lagt ner mycket hårt arbete de senaste åren, känns tjänsten i New York klart uppmuntrande. Dessutom är tajmingen perfekt, jag hinner avsluta den entreprenad jag jobbar med.

Du arbetar redan internationellt i dag. Berätta.

Jag är produktionschef på Nya Karolinska Solna, mitt ansvar är stommontaget på det blivande forskningslaboratoriet. Det är ett stort och internationellt projekt. Organisationen är ett konsortium mellan Skanska Sverige och Skanska UK, i projektorganisationen ingår både svenskar och britter. I hela projektet är 30 nationaliteter representerade, vilket givetvis medför en internationell anda. 

Det dagliga språket är engelska. När det gäller arbetssätt så har vi plockat det bästa från olika världar. När vi kombinerar arbetssätten så kan vi göra ett ännu bättre jobb. 

Hur kommer du att förbereda dig?

Skanska anordnar en utbildningsdag som handlar om att arbeta i andra kulturer. Den kommer jag att delta på. Annars känner jag att det är en stor fördel att ha jobbat på Nya Karolinska Solna. Under tre års tid har jag arbetat med folk som har olika bakgrunder och kompetenser. I New York väntar självklart en ny kulturell miljö men jag har ändå vanan att jobba med andra nationaliteter, arbetssätt och kulturer. 

HR på Skanska har poängterat att jag ska tänka igenom min långsiktiga utvecklingsplan. Jag har funderat igenom vad jag ska fylla halvåret i New York med så det blir en bra erfarenhet. 

Vilka förväntningar har du?

Jag hoppas på en inspirerande och givande tid samt att jag ska få nya erfarenheter. Tiden på Nya Karolinska Solna har lärt mig att se fördelar i många olika typer av arbetssätt. När jag nu kommer till en ny miljö så kommer det att finnas mycket att lära sig där. Dessutom hoppas jag kunna bidra med något med tanke på min erfarenhet av ett stort internationellt projekt. 

Jag tror att tiden i New York kommer att vara en erfarenhet för livet. Det är en stor möjlighet att få jobba utomlands under ett halvår. Detta är något som kommer att gynna både mig och företaget i slutänden. 

Kort om Kristina

Yrke: Produktionschef
Bor: Stockholm 
Reser till: New York, USA
Tid: 6 månader

Senast uppdaterad: 2015-03-12