c

Kategoriansvarig, inköp

Som kategoriansvarig för inköp skapar du ramavtal som sedan används när olika projekt upphandlar produkter. Johan Borg är ramavtalsansvarig för fönster i Norden och jobbar som nationell koordinator för dörrar, lås och beslag.

Johan Borg har jobbat som kategoriansvarig för inköp på Skanska sedan 2007. Johan är placerad i Malmö men 30-40 dagar per år reser han till andra ställen i Sverige, Norge, Finland och Polen.

Vad innebär ditt jobb som kategoriansvarig för inköp?

– Jag skapar ramavtal men gör inga inköp. Projekten tar hand om sina egna inköp men jag hjälper till om de behöver hjälp med upphandlingar. I mitt jobb måste du ha ett intresse för att lära dig produkterna och att göra affärer. Du måste ha bra kunskap om kraven från byggsidan för att göra bra ramavtal och för att kunna stötta projekten vid inköp.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det roligaste med jobbet tycker jag är att göra affärer. Jag gillar också att det är så fritt, jag styr över min egen tid. Det är roligt när jag lyckats uppnå målen med ett ramavtal eller när jag löst en reklamation. Vi som jobbar med ramavtal sitter väldigt utspritt men vi har återkommande gruppträffar.

Hur jobbar du med leverantörerna?

– Skanska jobbar alltid långsiktigt med sina leverantörer. Vi vill ha de bästa leverantörerna med de bästa priserna, de bästa produkterna och den djupaste kunskapen. Även om vi jobbar med de bästa så blir det ibland reklamationer. Då är min roll att stötta projekten och förhandla med leverantören. Det positiva är att en reklamation ofta betyder en utveckling i någon form. Produkten utvecklas och vår kunskap om att hantera en reklamation utvecklas.

– Skanska har väldigt bra värderingar och vi ställer höga krav även på våra leverantörer. Utvecklingen inom säkerhet och miljö går hela tiden framåt. Vi tar reda på hur våra leverantörer jobbar med sin säkerhet och miljön. Alla leverantörer påverkas. Skanska delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Ibland tar vi nästan ett för stort ansvar att driva hela branschen framåt i de här frågorna.

Det här jobbar kategoriansvarig för inköp med

Du ser till att Skanska har de bästa villkoren och den bästa totalkostnaden för produkter inom det aktuella produktområdet. Att skapa ramavtal, hjälpa stora projekt med inköp och koordinera nationella inköp ingår också i ditt arbete. Du utvecklar och implementerar strategier för din produktkategori. Dessutom stöttar du projekten vid reklamationer.

Bakgrund och viktiga egenskaper

För att arbeta som kategoriansvarig för inköp behöver du ha en byggteknisk högskoleutbildning alternativt ekonomisk högskoleutbildning. Du bör även ha god kunskap om och erfarenhet av byggbranschen och gärna erfarenhet av upphandlingar. Bra affärssinne, vara en duktig förhandlare och ha lätt för att se helheten är några viktiga personliga egenskaper.

Senast uppdaterad: 2017-03-20