c

”Jag ser till att huset blir stabilt och byggbart”

För Ene Lindén är jobbet som konstruktör en rolig utmaning. Eftersom hon och hennes kollegor är inblandade i många projekt, kan de överföra teknikidéer och kunskap mellan enheter inom Skanska. Här berättar Ene hur hon trivs och att konstruktören ibland får leka detektiv.

En konstruktör tar arkitektens vision och ser till att huset går att bygga. Resultatet av arbetet blir system- och bygghandlingar som lämnas till produktionen. Konstruktörens jobb är teoretiskt men kontakten med produktionen är väldigt viktig.

Vilket ansvar har du som konstruktör?

Till barn säger jag att konstruktören ser till att huset håller. Jag dimensionerar upp en stomme i huset för alla laster som finns. Det gäller att utföra arkitektens tanke samtidigt som jag ser till att huset blir stabilt och byggbart. Det får inte heller bli för dyrt.

I vilken fas av ett projekt är du med?

Det är roligare ju tidigare jag kommer in i ett projekt. När arkitekters olika förslag ska utvärderas, är jag med och ser på alternativen med konstruktionsögon för att se vad som fungerar bäst att bygga. Mitt jobb är egentligen klart när bygghandlingarna överlämnas till produktionen men det händer ju saker under byggprocessen. Om exempelvis pålarna inte hamnar exakt där de ska vara, får vi räkna om lite.

Varför trivs du så bra på Skanska Teknik?

Det är väldigt utvecklande att vara så nära den producerande enheten, den feedback jag får från dem tar jag med mig till nästa uppdrag. Dessutom är vi på Skanska Teknik inblandade i många projekt. Vi kan överföra teknikidéer och kunskap mellan olika projekt och enheter inom Skanska.

Vilket är det klurigaste projektet du har jobbat med?

Om- och tillbyggnaden av Riksbankshuset i Göteborg innebar tekniska utmaningar eftersom nytt och gammalt skulle byggas ihop. Jag ägnade mig åt mycket detektivarbeten eftersom det inte finns ritningar på byggnader från 1800-talet. Det gällde att ta reda på hur byggnaden verkligen såg ut och fundera på vad som händer om jag river delar.

Kort om Ene

Yrke: Konstruktör på Skanska Teknik
Utbildning: Civilingenjör, väg och vatten
Började på Skanska: 1982
Bor: Göteborg
Kopplar av: Umgås med familjen, slappar i sommarstugan, tränar.

Senast uppdaterad: 2016-04-29