c

”Det känns häftigt att bygga för framtiden”

Som utbildad civilekonom var det inte en självklarhet att Emma Robbert skulle hamna på Skanska. Men nu har hon jobbat som projektingenjör sedan 2014 och trivs som fisken i vattnet.

Hur hamnar en civilekonom på Skanska?

– För mig var det en slump. Jag arbetade inom sälj och media och kände mig inte helt hemma där. Så pratade jag med en före detta klasskamrat som jobbade på Skanska. Han sa att de sökte mer folk och att han trodde att jag skulle passa perfekt i rollen som projektingenjör. Så jag sökte och fick det.

I början var jag lite orolig eftersom jag inte kunde någonting om branschen och inte heller hade en ingenjörsutbildning, vilket projektingenjörer typiskt sett har. Men alla var så hjälpsamma och jag kom in i det direkt.

Vad gör en projektingenjör?

– Jag är anställd på Skanska Asfalt och Betong inom vår bergmaterialverksamhet och arbetar med produktion av bergkrossning. Jag sköter den dagliga driften och jobbar nära produktionschefen som är ansvarig på anläggningen. Jag och produktionschefen arbetar tillsammans med produktionsplanering. Vi planerar bland annat vilka fraktioner vi ska ta fram utifrån kundens behov.

Jag och sprängentreprenören planerar tillsammans hur mycket som ska sprängas och när. Jag har också en hel del möten med våra krossentreprenörer, beställare och olika myndigheter.

Det är dessutom en hel del ekonomi i min roll och en gång per kvartal sitter jag tillsammans med produktionschefen och gör prognos.

Vad tycker du är roligast med ditt arbete?

– Att ingen dag är den andra lik. Jag är en rätt rastlös person och gillar när det är full fart och händer nya saker.

Sen gillar jag tanken på att allt jag och mina kollegor gör utgör grunden för byggnationen av vårt samhälle. Stenen vi krossar används till hus, vägar, tågräls med mera, och det används även i framställningen av asfalt och betong. Det känns häftigt att få vara med och bygga för framtiden.

Hur är Skanska som arbetsgivare?

– På Skanska är vi väldigt måna om våra anställda och strävar verkligen efter mångfald på arbetsplatsen. Det märks att Skanska satsar på att få in fler kvinnor. Jag har känt mig välkommen sen dag ett.

Jag har fått gå utbildningar och känner att jag verkligen får möjlighet att utvecklas och ta mig vidare. Snart kommer jag få vikariera som produktionschef här på min arbetsplats när en kollega går på föräldraledighet. Det känns jätteroligt att kunna utvecklas utan att behöva byta arbetsgivare.

Var ser du dig själv om fem år?

– Jag är nog kvar på Skanska men har förhoppningsvis kommit upp ett steg inom samma område eller så arbetar jag med någon helt annat. I framtiden skulle jag gärna vilja ha en högre chefsposition.

Vad är dina råd till andra?

– Var inte rädd att byta inriktning bara för du inte kan något om det. Fastna inte i gamla hjulspår. Se på mig som gick från sälj och media till Skanska. Man måste våga pröva på nya saker i livet.

Kort om Emma

Namn: Emma Robbert
Yrke: Projektingenjör
Bor: Stockholm, men ska flytta till Uppsala under tiden jag vikarierar för min kollega.
Utbildning: Civilekonomexamen från Umeå universitet
Arbetat på Skanska sedan: 2014
Fritidsintressen: Inredning, matlagning, umgås med vänner, åka skidor (utför och längd), spela golf.

Senast uppdaterad: 2017-03-20