c

”Jag har fått ett nätverk med bra kontakter”

Ett stort kontaktnät, personlig utveckling och anställning inom Skanska. Det är vad Skanska 21 har betytt för Emma Adolfi som gick ut programmet våren 2013. Hon har även fått vänner för livet.

Hur kom du i kontakt med Skanska 21?

– Min pappa jobbade på Skanska när jag var liten, därför var jag nyfiken på företaget redan när jag började på KTH. Några kursare i högre årskurser var med i Skanska 21 och pratade varmt om programmet. Jag visste tidigt att jag ville söka.

Vad innebär det att vara med i Skanska 21?

– Vi var 25 deltagare från fyra olika skolor som sågs regelbundet. Programmet inleddes med en veckolång utbildning i personlig utveckling. En annan viktig del var utbildningen i Skanskas värderingar och arbetssätt. Programmet innehöll även en kurs i presentationsteknik och annat som innebar ett värdefullt komplement till min universitetsutbildning. Exjobb och sommarjobb ingick också.

Vad är det viktigaste du har med dig från programmet?

– Under utbildningen i personlig utveckling lärde jag mig mycket om mig själv. Gruppen blev även väldigt sammansvetsad under den veckan. Gruppdeltagarna har blivit goda vänner och jag har fått ett nätverk med bra kontakter. Jag springer ofta på andra Skanska 21:or i olika sammanhang på Skanska.

Vilka fördelar av Skanska 21 har du i arbetslivet?

– Programmet ledde till en anställning: jag fick jobb på det distrikt där jag gjorde min praktik. Det kändes tryggt att jag redan kände min chef och mina kollegor när jag började jobba efter examen. Skanska 21 innebar även att jag hade ett litet försprång som nyanställd. Jag visste vad Skanska står för och vilka förväntningar som fanns på mig.

Vad fick du göra under ditt sommarjobb och vad jobbar du med i dag?

– Under praktiken fick jag följa med yrkesarbetarna och lära mig om armering. Jag jobbade med kvalitet, miljö och uppföljning samt en hel del annat. Alla var väldigt hjälpsamma. Det var lärorikt att både vara ute på bygge och sitta inne på kontoret.

– I dag jobbar jag som samordnare i projektet med frågor rörande kvalitet, miljö och arbetsmiljö, KMA. Det är väldigt nyttigt att få insyn i dessa frågor. Mina kollegor tycker att det är viktiga områden och jag får bra uppbackning från dem.

Har du några tips till den som funderar på att söka Skanska 21?

– Sök även om du är osäker på vad du vill. Ansökningsprocessen tar tid och du hinner ta reda på vad programmet innebär. Du får en jättefin utbildning men även vänner och kontakter för livet.

Kort om Emma

Namn: Emma Adolfi
Utbildning: Civilingenjör samhällsbyggnad, KTH
Yrke: Samordnare av kvalitet, miljö och arbetsmiljö (KMA) på Väg och Anläggning Stockholm.
Bor: Vällingby utanför Stockholm

Senast uppdaterad: 2016-04-29