c

”Jag har fått ett nätverk med bra kontakter”

Ett stort kontaktnät, personlig utveckling och anställning inom Skanska. Det är vad Skanska 21 har betytt för Emma Holmgren som gick ut programmet våren 2013. Hon har även fått vänner för livet.

Hur kom du i kontakt med Skanska 21?

– Min pappa jobbade på Skanska när jag var liten, därför var jag nyfiken på företaget redan när jag började på KTH. Några kursare i högre årskurser var med i Skanska 21 och pratade varmt om programmet. Jag visste tidigt att jag ville söka.

Vad innebär det att vara med i Skanska 21?

– Vi var 25 deltagare från fyra olika skolor som sågs regelbundet. Programmet inleddes med en veckolång utbildning i personlig utveckling. En annan viktig del var utbildningen i Skanskas värderingar och arbetssätt. Programmet innehöll även en kurs i presentationsteknik och annat som innebar ett värdefullt komplement till min universitetsutbildning. Exjobb och sommarjobb ingick också.

Vad är det viktigaste du har med dig från programmet?

– Under utbildningen i personlig utveckling lärde jag mig mycket om mig själv. Gruppen blev även väldigt sammansvetsad under den veckan. Gruppdeltagarna har blivit goda vänner och jag har fått ett nätverk med bra kontakter. Jag springer ofta på andra Skanska 21:or i olika sammanhang på Skanska.

Vilka fördelar av Skanska 21 har du i arbetslivet?

– Programmet ledde till en anställning: jag fick jobb på det distrikt där jag gjorde min praktik. Det kändes tryggt att jag redan kände min chef och mina kollegor när jag började jobba efter examen. Skanska 21 innebar även att jag hade ett litet försprång som nyanställd. Jag visste vad Skanska står för och vilka förväntningar som fanns på mig.

Vad fick du göra under ditt sommarjobb och vad jobbar du med i dag?

– Under sommarjobbet fick jag följa med yrkesarbetarna och lära mig om armering. Jag jobbade med kvalitet, miljö och uppföljning samt en hel del annat. Alla var väldigt hjälpsamma. Det var lärorikt att både vara ute på bygge och sitta inne på kontoret.

– I dag jobbar jag som arbetsledare. Jag har hunnit testa på flera olika roller bland annat som Inköpare och Kvalitets- och miljöarbetssamordnare, vilket gett mig erfarenhet av att arbeta med både produktion och support. Att ha förståelse för flera perspektiv har varit en fördel när jag ska fatta beslut och tack vare ett stort kontaktnät har jag ofta någon att vända mig till för att bolla olika alternativ.

Har du några tips till den som funderar på att söka Skanska 21?

– Sök även om du är osäker på vad du vill jobba med, men var tydlig med vad du får energi av i skolan eller på jobbet. Du kommer under programmets gång lära dig massor om Skanska och vilka möjligheter som finns inom bolaget. Om du kan kommunicera vilka som är dina starkaste egenskaper och vad du tycker är roligt, så kan vi tillsammans hitta en roll som passar dig.

Kort om Emma

Namn: Emma Holmgren
Utbildning: Civilingenjör samhällsbyggnad, KTH
Yrke: Arbetsledare på Väg och Anläggning Stockholm
Bor: Vällingby utanför Stockholm

Senast uppdaterad: 2019-09-23