c

”Alla vill verkligen hjälpa varandra”

2008 lämnade David Laming England och flyttade till Sverige. Sedan 2011 har han arbetat på Skanska – först som mättekniker, sedan som mätspecialist och idag har han titeln mätchef.

Berätta om din karriär på Skanska.

– Jag började på Skanska 2011 och anställdes då som mättekniker. 2014 blev jag mätspecialist och nu, 2016, är jag mätchef. Men både som specialist och som chef är jag ju fortfarande mättekniker. Jag gör samma sak bara att i chefsrollen har jag lite mer ansvar. Jag sitter ungefär hälften av min tid på kontoret och hälften är jag ute på arbetsplatsen.

Vad gör en mättekniker?

– En mättekniker involveras i alla skeden i projekten. Man tolkar bland annat bygghandlingar, kontrollerar stomnätspunkter, skapar modeller för utsättning och maskinstyrning och är med och planerar framdrift i produktionen. Under projektets gång hanterar man förändringar och tar fram nya modeller.

Vissa projekt är ”mängdreglerat” vilket betyder att Skanska får betalt för de mängderna som utförs. Här har mätteknikern en viktig roll för att beräkna och redovisa volymer och ytor. När projektet lider mot sitt slut sammanställer mätteknikern underlag för relationshandlingar till kunden. Det är en typ av ritning som överensstämmer helt med verkligheten. Som mättekniker har man ett nära samarbete med alla linjer i produktionen och förmågan att kommunicera är en viktig del.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är född i England och har studerat där. Först gick jag grundskolan, sedan studerade jag en så kallad A-level i matematik, geografi och affärsstudier. Efter det blev det en tvåårig utbildning i lantmäteri. Under utbildningen spenderade jag fyra dagar i veckan på ett traineejobb och en dag i skolan.

– Efter studierna jobbade jag några år i England och flyttade sedan till Sverige 2008 eftersom min dåvarande flickvän kom härifrån. Efter några år på Lantmäteriet började jag sedan på Skanska 2011.

Vad är det bästa med Skanska?

– Mina medarbetare! Vid varje nytt projekt samlas olika människor som ska vara delaktiga. Det finns alltid en k��nsla av ”one skanska” och alla vill verkligen hjälpa varandra och presterar så bra det bara går.

– Sen är det nog att man kan utvecklas inom företaget. Jag som verkligen vill arbeta med mätteknik behöver inte byta företag eller arbetsuppgifter för att göra karriär. Vi får också gå mycket kurser. Det är både utvecklande och roligt.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

– Just nu arbetar jag med en ny polishögskola i Flemingsberg, Huddinge. Vi har i uppdrag att schakta/fylla för husgrunden. Vi är just nu mitt i arbetet med bergssprängning, jordschaktning och pålning.

Vad ser du som nästa steg i din karriär?

– Jag kommer nog vara kvar i samma roll ett bra tag till. Jag älskar ju att jobba med mätteknik. Men jag hoppas kunna arbeta med större och större projekt. Drömprojektet är nog ett riktigt stort infrastrukturprojekt

Kort om David 

Namn: David Laming
Yrke: Mätchef
Bor: Västerhaninge, Stockholm
Utbildning: HNC i Land Surveying, Lambeth college, London, “A-Levels” I matematik, geografi och affärstudier, Sutton grammar  school, London
Arbetat på Skanska sedan: 2011
Fritidsintressen: Fotboll, mountainbiking, familjen

Senast uppdaterad: 2016-05-02