c

Behar brinner för Malmös nya mötesplats

Malmö Live har förvandlat en dyster och blåsig ödetomt till en levande mötesplats med konserthus, kongressanläggning, hotell, kontor och bostäder. Totalt har cirka 300 Skanskamedarbetare bidragit till förvandlingen. En av dem var projektutvecklaren Behar Abdulah, som visar oss runt i det nya kvarteret.

Efter tre års arbete på Malmö Live så känner Behar varje vrå i kvarteret och kan berätta många historier om problemlösningar, från grundpålarna som levererar bergvärme till belysningsarmaturerna i hotellrummen.

– Ser du radiatorerna där uppe, säger han och pekar uppåt ljusgårdens höga väggar. De sitter alldeles under takfönstren, på tre våningars höjd. Bara att lösa hur det löpande underhållet skulle gå till krävde många funderingar och diskussioner i laget. Och i ett så här stort projekt ryms tusentals detaljer, högt och lågt, stort och smått. Det blir bra möten, många samtal och väldigt intensivt teamwork. Och det är det som är det roliga!

Släpp aldrig målet ur sikte

Och även om man står till knäna i leran, mitt i det dagliga arbetet, så gäller det att lyfta blicken och se mot horisonten.

– Varje steg längs den långa resan gäller det att ha målet klart för sig. Hela teamet måste ha fullt fokus på den där dagen när vi måste vara klara. Om hotellet vill öppna sin skybar klockan 00:00 den 2 maj, så är det vårt jobb att se till att de kan göra det. Det finns inga ursäkter.

Ibland krävs både tålamod och målmedvetenhet för att få projektet att hålla styrfart och inte förlora kontrollen över tidplan och budget. Behar ger ett exempel:

– Hela fasaden är täckt med plattor av keramik. De skulle ha exakt rätt struktur och glasyr för att ge byggnaden en speciell lyster i solskenet. Dessutom var färgerna mycket noga utvalda för att passa staden Malmös identitet:vitt, gult och tegelrött. Keramiken specialtillverkades i Tyskland och det krävdes många prov, justeringar och besök på plats innan arkitekten var nöjd. Samtidigt som tiden går och projektet måste komma framåt.

Teamwork, nätverk och relationer

När Behar visar runt oss på Malmö Live möter vi många av de som jobbar i huset. Alla hejar, många stannar upp och byter några ord. Alla dörrar, vare sig det är till kongressens enorma samlingssal eller hotellets exklusiva Zlatan-svit, öppnas för oss. Det märks att Behar byggt upp ett stort nätverk med många goda relationer.

– Jag har ju varma känslor för hela kvarteret och vad det gör för staden. Men allra stoltast är jag nog över konsertsalen, som har blivit Malmö Symfonikers nya hem. Ljudegenskaperna i salen liknar de från Grosse Musikverein i Wien där man har 3D-scannat salen och skapat matematiska modeller för att uppnå höga resultat. Akustiken är helt otrolig - bäst i världen, enligt experterna. När jag någon gång i framtiden visar Malmö Live för mina barn, så kommer jag att skryta lite extra om att "det här har pappa varit med och byggt", säger Behar.

Senast uppdaterad: 2016-05-02