c

Anna moderniserar museet från grunden

Anna Palmér är arbetsledare för markarbeten under renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm. En stor utmaning har varit att göra genomgripande arbeten från tak till källare (och faktiskt även under den) utan att skada den känsliga byggnaden. Och lyfta museet till toppmodern nivå både med teknik och säkerhet, utan att det syns.

När Anna berättar om projektet låter det ganska otroligt. För det är inga små kosmetiska putsningar hon berättar om. Här handlar det om att förbättra och renovera från grunden. Ja, till och med under grunden.

Planera för det oväntade

Man kan anta att noggrann planering är nyckeln till framgång. Anna håller med men framhåller samtidigt hur viktigt det är att våga ”släppa sargen” och möta dagliga utmaningar.

– Mycket av vårt arbete handlar om att vi ska förvänta oss det oväntade. Vi vet ju vilka ledningar vi vill få in i huset - men vi kan aldrig veta vad vi hittar i marken när vi sätter igång att gräva. Det kan vara känsliga rötter från flera hundra år gamla träd. Eller fornlämningar. Eller gamla vattenledningar som inte finns på ritningen. Då gäller det att vara kreativ, lösa problemet och komma framåt med tajt lagarbete.

Framgång bygger på människor

Annas väg in till Skanska har varit lite ovanlig: som utbildad produktdesigner hade hon inte tänkt sig en framtid inom byggbranschen. Men Skanskas företagskultur - särskilt synen på ledarskap och personlig utveckling - lockade henne.

– Jag brukar säga: jag jobbar inte med byggen, jag jobbar med människor. Den verkligt roliga utmaningen är att få alla dessa specialister att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål, att motivera, pusha, skratta och fira segrar. Ibland är det så löjligt enkelt som att bjuda på tårta, andra gånger kan det bli tuffare diskussioner för att föra laget framåt. Det är inte alla grävmaskinister och lastbilschaufförer som är beredda att tänka i nya banor en regnig dag i november. Men då gäller det för mig att dela med mig av entusiasm och energi. Med tiden, så vänjer de sig - och gillar läget.

Kontrasten är stor mellan det gamla tegelhuset (som byggdes på Oscar II tid) och den moderna tekniken som flyttar in. Anna ger ett exempel:

– Titta på det här schaktet, säger Anna och pekar på en 6 meter djup utgrävning mitt på gårdsplanen. Här bygger vi ett underjordiskt maskinrum där vattnet från Saltsjön pumpas in i den nya kylanläggningen. Här finns också plats för de filter som ska rena regnvattnet som rinner från taket - så att vi hindrar koppar och andra föroreningar från att komma ut i havet.

Stolt idag - och om tio år

Annas relation till Nationalmuseum är nära och personlig. Hon har lagt en hel del tid på att lära känna huset.

– Även om det är marken och grunden under huset som är mitt ansvarsområde kan jag inte låta bli att ta mig runt i byggnadens alla vinklar och vrår. Ingenjören i mig vill titta närmare på konstruktionen och designern vill uppleva alla vackra detaljer på nära håll. Det är ju fantastiskt vad som gömmer sig i sådana här gamla byggnader. På vinden hittade vi till exempel en mystisk hög med gamla akvavit-flaskor. Tomma, allihop. Det är sådant som sätter igång fantasin.

-Tänk när det här fantastiska museet öppnar 2018. Då kan vi alla stolt sträcka på oss och säga att vi varit med och skapat en av världens modernaste mötesplatser för staden och konsten. Det är en fantastisk plats och ett mycket speciellt projekt - det jag varit med om här kommer säkert att påverka hela mitt fortsatta yrkesliv.

Senast uppdaterad: 2016-10-05