c

Anna bygger vinnande lag

Anna Linder är distriktschef på en av Skanskas byggverksamheter i Stockholm som främst arbetar med vägar och anläggningar. Ändå säger hon att hon inte jobbar med byggen, utan med människor. Anna är en lagbyggare som tycker att det behövs fler kvinnor i byggbranschen. Dessutom älskar hon resor i alla former. Det kan gälla hur ett projekt tar sig fram, hur en kollega utvecklas eller att flyga iväg med familjen till fjärran länder.

Under sin tid på Skanska har Anna varit inblandad i en rad stora och spännande byggprojekt, t ex Universitetssjukhuset Nya Karolinska, Rikspolisstyrelsen och Ingentingprojektet i Solna. Hon överraskar med att säga att hon inte arbetar med byggen.

- Det kan ju se ut som att allt handlar om betong och stål och tunga maskiner, säger hon. Men det allra viktigaste i mitt jobb är människor.  Och att få en mängd olika individer, med olika specialiteter och personligheter att samarbeta i ett starkt och vinnande lag.

Lagarbete är det som Anna verkligen brinner för. Och hennes engagemang har lett fram till flera framgångsrika projekt. Därför har hon belönats med Skanskas interna globala utmärkelse Golden Rock for Building Winning Teams. Vad är hemligheten bakom hennes framgångsrika lagbyggen?

- Först av allt gäller det att alla i projektet är med från början och får en gemensam bild av målet. Sedan ser jag till att alla medarbetare får utmaningar så att de kan växa i sina roller, hela vägen till sin fulla potential. Det gäller att hela tiden testa och utvärdera, lyssna och coacha alla som arbetar i projektet.

Anna ser varje projekt som ett eget företag, som ska leverera sitt resultat inom vissa ramar och på angiven tid. Anna understryker att det inte går att driva ”företaget” enbart med tidplaner, fakta och kalkyler. Minst lika viktigt för ett lyckat resultat är att alla trivs, mår bra och har kul på jobbet. Och det är hennes uppgift att bygga den kulturen.

Att bygga en positiv kultur

Anna började sin resa på Skanska 1999. Hur tycker hon att hennes arbetsplats förändrats med tiden?

- Det har ju hänt massor, säger hon. Skanska är ett företag som har inbyggt i sin kultur att hela tiden se framåt och försöka bli bättre. Det gör att det alltid finns utrymme för oss medarbetare att bidra med egna idéer och att göra saker på nya sätt.

Skanska är ett företag som ofta lyfter fram sina värderingar. Hur märker Anna och hennes kollegor av det i vardagen?

- Det är härligt att jobba på ett företag som har så starka värderingar, t ex när det gäller etik och säkerhet. På Skanska är det väldigt tydligt vad som är rätt och fel. Och vi som jobbar här har skrivit under på att vi ställer upp på de värderingarna. Den gemensamma värdegrunden är väldigt trygg att stå på - och det gör att vi vågar vara nytänkande och kreativa i vardagen.

Var är tjejerna?

Även om det hänt mycket både i byggbranschen och på Skanska under Annas karriär, så finns det ett område där hon tycker att utvecklingen går alldeles för långsamt: hon har fortfarande alldeles för få kvinnliga jobbarkompisar.

- Man undrar när tjejerna ska komma in i matchen på allvar, säger Anna otåligt. Byggbranschen rymmer ju så många olika dimensioner, man får arbeta tillsammans med de allra kunnigaste kollegorna med häftiga projekt som sätter prägel på samhället generationer framåt. Jag efterlyser verkligen fler tjejer - som ledare och som förebilder. Kom hit! Här finns massor att viktigt och roligt att göra!

Nästa projekt - nästa resa

Annas nästa uppdrag är precis ett sådant som hon beskriver: stort, komplext och beskaffat så att det kommer att sätta ett stort avtryck i många människors liv lång tid framöver. Än så länge kan hon inte berätta om några detaljer - men hon kan i alla fall avslöja så mycket att det har med hennes främsta fritidsintresse att göra: resor.

 - Jag älskar att resa, allra helst med familjen! Att få drömma, planera, få ihop en resväg och hitta nedslag som hela familjen gillar. Nästa gång åker vi till Los Angeles - det har vi planerat länge tillsammans. Och en dag står vi där på flygplatsen och känner att allt vi drömt om håller på att bli verklighet.

Senast uppdaterad: 2017-06-13