c

Ann-Louice skapar goda affärer

Ann-Louice Olofsson är distriktschef på Skanska. Hennes vardag är en ständig spaning efter nya möjligheter. Kan den sorgligt ödsliga rivningstomten mitt i stan förvandlas till ett kvarter som sjuder av liv? Utmaningen är att göra verklighet av möjligheterna på ett sätt som är bra för alla parter - att utveckla samhället och samtidigt skapa bra affärer för Skanska.

Ann-Louice Olofsson är chef över Skanskas distrikt Kronoberg. Hennes arbetsplats är belägen mitt i Växjö, alldeles vid järnvägsstationen. Platsen är ett levande exempel på det som Ann-Louice brinner för: här håller en tom och försummad yta på att förvandlas till ett stadskvarter som bubblar av liv.

Och mitt i alltihop; det toppmoderna och WTC Växjö, byggt av Skanska, där Ann-Louice och hennes kollegor just flyttat in på fjärde våningen av sju.

- Det är ett kontor som passar oss bra på många sätt, säger Ann-Louice. Det är designat för aktivitetsbaserat arbete, vilket betyder att du väljer arbetsplats efter vad du vill göra och vilka du behöver samarbeta med under dagen. Vi byter enkelt mellan kreativa snack i soffan, strukturerade möten i konferensrum och total koncentration i tysta smårum.

Spontana mötesplatser och öppet samtalsklimat

Den öppna och omväxlande arbetsplatsen passar Ann-Louice perfekt i hennes roll som visionär idéskapare. Här finns många mötesplatser som ger möjlighet till spontana samtal.

- Min roll är att få fler att se samma vision som jag, att skapa gemensamma målbilder. Det räcker ju inte att bara jag har fått en galen idé, till exempel att förvandla en bortglömd markplätt till ett läckert radhusområde med supermodern energiteknik. Jag måste sälja in idén och få laget att tända till så att vi kan jobba tillsammans med att förverkligandet.

Visionen: Sveriges snyggaste och grönaste radhus

Men hur blev det egentligen med den där ”galna idén” om den bortglömda markplätten i kanten av Växjö? Idag är det ett högst verkligt bostadsrättsområde som heter Solstaden och är Sveriges första nollenergikvarter. Hela kvarteret är självförsörjande när det gäller energi, med solceller på taket som ger el och bergvärmepumpar som skapar golvvärme.

- Både snyggast och grönast - det var vår vision, berättar Ann-Louice. Vi ville skapa något som var både attraktivt och hållbart. Och nu finns de i verkligheten: med svarta fasader, högt i tak, solgula fönsterbågar och stora fönster. Utsikten är fri över ängarna och det är nära till både skolor och badplatser. Superläckert!

Ser möjligheter dygnet runt

Passionen för att se utvecklingspotential och nya möjligheter till goda affärer är inget som har en ”av-och-på-knapp”. Det märks tydligt att Ann-Louice har sin radar igång dygnet runt. Det har satt sin prägel på privatlivet.

- Jag är besatt av att renovera gamla hus, erkänner hon. Att se drömhuset där andra bara ser ett ruckel. Och att driva projektet hela vägen fram till verklighet. När det är klart har jag i allmänhet snokat rätt på något nytt objekt att rusta upp. Sedan är processen igång ett varv till. Det har gjort att jag flyttat många gånger - och haft väldigt roligt under tiden.

Men nu känner Ann-Louice att hon hittat sitt definitiva drömhus, till sist.

- Vi har just blivit klara med renoveringen av en gammal mekanisk verkstad på Väster här i Växjö. Känslan i huset är helt fantastisk och vi känner att det här är ett hem där vi vill bo kvar länge. Så kanske, kanske får den där radarn som söker möjligheter vila lite. Men bara privat. På arbetstid går den minst lika starkt som vanligt, avslutar Ann-Louice.

Senast uppdaterad: 2017-04-11