c

Mehdi Al-Khatib - ingenjör på hög höjd

26-årige energiingenjören Mehdi Al-Khatib på Skanska Teknik i Stockholm är en av Sveriges bästa höjdhoppare, med SM-guld senast 2013. Friidrotten hjälpte honom att bli integrerad i Sverige.

Mehdi pratar perfekt svenska, men kan utan problem växla över till dialekten i Skärholmen, där han växte upp. ”Shoo bre,vad händish?” (Hej brorsan, vad händer?), exemplifierar han med ett skratt, men blir snabbt allvarlig:

– Det är mycket tack vare friidrotten som jag lyckades bli integrerad i Sverige. Det var i den jag växte upp och den som gjorde mig målmedveten, berättar han.

Mycket grönsaker

Mehdi hade det lätt för sig i skolan, inte minst för matematik, och bestämde sig tidigt för att bli ingenjör. Han läste Samhällsbyggnad på KTH och fick efter examen i juni 2012 jobb på Skanska Teknik. På 60 procent, med flexibla arbetstider.

– Skanska är otroligt snälla mot mig, det är aldrig några problem om jag vill vara ledig, säger han.

De flesta veckor arbetar han måndag, onsdag, fredag och var fjärde vecka är han i Göteborg, på Skanska och med tränaren Yannick Tregaro. Mehdi är lång, 194 centimeter, och väger 80 kilo. Till sommartävlingarna måste han gå ner till 76–77 kilo, så i maj blir det grönsaker till lunch. Men några planer på att, som många höjdhoppare, börja röka för att hålla vikten har han inte.

Fastnade för höjdhopp

Mehdi Al-Khatib kom till Sverige från Irak, som sexåring 1993. Efter en tid på flyktingförläggning i Hofors hamnade han i Skärholmen. Där förekom bara två sporter, fotboll och basket, men i elvaårsåldern fastnade han ändå för höjdhopp.

– Det var en tävling mellan skolor, där man kunde vinna pengar till klasskassan. Jag vann höjdhoppet, trots att jag aldrig hoppat förut. Men han skulle inte blivit höjdhoppare om det inte funnits en nybyggd sporthall bara två kilometer hemifrån; den fortfarande fräscha Sätra Friidrottshall.

Både när vi pratar om svensk friidrott och ser oss omkring i hallen påminns vi om hur litet Friidrottssverige är. Mehdi har tränat med Stefan Holm, intill honom hoppar Michel Tornéus, medan Carolina Klüft går omkring och ger stöd och råd.

– Jo, alla känner alla, medger han och berättar att han gillar Patrik Sjöberg. Göteborgaren hade en hoppstil som påminner om Mehdis egen. Viktigaste förebilden är dock kanadensaren Mark Boswell, som ”flöt över ribban”.

Senast uppdaterad: 2017-02-13