c

Hanna Olsson om fotboll och jobb

Hanna Olsson kombinerar jobbet som planeringsingenjör på Region Stora Projekt med att vara lagkapten och mittfältare i fotbollslaget Hammarby. Det blir väldigt långa dagar.

Hanna Olsson är 26 år och började spela fotboll i Hammarby redan som femåring. Då som nu tränar hon här på Kanalplan på Södermalm. 2005 – 2007 bodde dock Hanna i Boston i USA, där hon gick på college och spelade i USA:s collegeliga.

Vem är den yngsta som har spelat i Fotbollsallsvenskan? Jo, det är Hanna Olsson, som gjorde sin första match redan som 14-åring. I Hammarby så klart, något annat lag var aldrig aktuellt om man som Hanna är uppväxt vid Nytorget, i hjärtat av Södermalm i Stockholm.

– Min sambo är AIK:are och visst kan han bli sur på att jag alltid håller på deras motståndare, medger hon med ett skratt.

Firar Nacka vid jul

Numera bor paret vid Norra Bantorget. Nästan så centralt som det går att bo?
– Nä, det känns lite off. Det finns inget där, det är så långt till Söder, beklagar hon, som varje julafton firar Hammarbyikonen Nacka Skoglunds födelsedag, vid hans staty.

En äkta söderböna, alltså? Jovisst. Men 2013 års söderbönor varken svär eller spottar snus. Hanna Olsson uttrycker sig väl, lever sunt och har examen från KTH.

Men hon har väldigt långa dagar. Halvsju till fyra är hon på vägprojektet Norra Länken i Värtahamnen och sedan åker hon direkt till Hammarbys träning, från halv sex till sju. I bästa fall är hon hemma halv åtta och då är det bara två timmar kvar tills hon ska lägga sig. Och varje helg är det match, ibland inklusive långa bussresor.

På vintern är det bara en aning lugnare. Men att hon inte fuskar med löpträningen visar det faktum att hon sprungit Stockholm Marathon.

I ond cirkel

Hammarby spelar sedan i fjol i Elitettan, den näst högsta divisonen, ligger fyra och går knappast upp i Allsvenskan i år heller. Man befinner sig i nästan samma onda cirkel som damfotbollen i stort.

– Dåliga förutsättningar ger sämre resultat, ger lite uppmärksamhet, ger lite publik, ger lite sponsorer, ger lite pengar, ger sämre utvecklingsmöjligheter, ger sämre resultat, konstaterar hon.

Hanna skulle gärna spela fotboll på heltid, men eftersom hon bara får symboliskt betalt är det omöjligt. I Hammarbys herrlag tjänar däremot flera över 100 000 i månaden.

– Visst kan det kännas lite orättvist att killarna tränar någon timme och sedan kan göra vad de vill resten av dagen, trots att de inte är bättre än vi.

Men hon är inte den som gnäller. Hon älskar att spela fotboll och är glad över att damfotbollen både utvecklas och blir alltmer populär.

Senast uppdaterad: 2017-02-13