c

Trädgårdarna, Örebro

Innovativa lösningar ger trygg miljö för äldre

Sommaren 2016 öppnas portarna till Trädgårdarna, ett vård- och omsorgsboende som är utformat för att stimulera till möten och utevistelse. Projektet är en del av Örebro kommuns satsning på ett tryggt och bra boende för äldre.

Marge Arkitekter har tillsammans med landskapsarkitekten Park och Örebro kommun utformat ett av Sveriges mest moderna och nyskapande äldreboenden. Skanskas kunskap och erfarenhet kompletterar arkitekternas förslag och bidrar till en hållbar och kostnadseffektiv byggnad. Vi har köpt marken av Örebro kommun som sedan hyr Trädgårdarna av oss.

Trädgårdarna blir en spektakulär byggnad med ett varierat taklandskap och en mönstrad fasad i mjuka grästoner som ska likna en korsstygnsbroderad bård. Men som namnet antyder, är det mest fantastiska med byggnaden de grönskande innergårdarna, vinterträdgården, växthuset och terrasserna.

Promenader, grönska och sköna stunder

Den senaste forskningen om äldres välbefinnande visar vikten av integration. Restaurangen är öppen för allmänheten och byggnaden är utformad så att liv och rörelse skapas. För de boende finns även fotvård, festlokal, frisör, friskvård och spa.

Forskningen lyfter även fram möjligheten att vistas i gröna utemiljöer. Den fridfulla vinterträdgården är en lugn oas för de boende som är känsliga för intryck, medan de större trädgårdsrummen inbjuder till aktiviteter och stimulans. De gröna innergårdarna är utformade så de äldre känner sig trygga att ta en promenad. Den som blir trött kan vila en stund på någon av de många sittplatserna.

På de grönskande ytorna finns plats att spela spel, fika eller umgås med familj och vänner. Trädgårdarna har odlingsbäddar, hönshus och fågelholkar samt ytor för krocketspel, gymnastik och yoga. Alla lägenheter har dessutom en egen uteplats eller balkong.

Viktigt samhällsprojekt

För oss på Skanska är det fantastiskt att få jobba med Örebro kommun med detta viktiga projekt. Vi vill vara en samhällsutvecklare och bygga något som bidrar till lite guldkant på ålderns höst. Skanska renoverar och bygger om stora delar av det närliggande miljonprogrammet i Vivalla för att göra området mer attraktivt. Vi hoppas få utveckla ännu fler projekt och därmed bidra till Vivallas ljusa framtid.

Antal projekt