c

Telestad, Växjö

Snabb byggprocess med effektiva arbetsmetoder

Skanska utvecklar och bygger två punkthus med 60 hyreslägenheter i Telestad, nära universitetet i Växjö. Här finns butiker, restauranger, vacker natur och goda kommunikationer. I Växjö råder bostadsbrist så projektet innebär ett välkommet tillskott på bostadsmarknaden.

Fastighetsägaren Cartagena har köpt byggnaderna och övertar formellt ansvaret efter slutbesiktningen. Cartagenas önskemål om hög standard i lägenheterna har format projektet. Hyreslägenheterna håller bostadsrättsstandard med bland annat parkett och helkaklade badrum. Alla lägenheter har tvättmaskin och torktumlare. Husen blir energieffektiva och täta, vilket betyder att driftskostnaden blir låg.

En nyckel till framgång är det täta samarbetet i början av projektet mellan projektchefen, arkitekten och projektutvecklaren.

– Vårt gemensamma mål var att bygga ett hus som var en god affär och som vi kunde känna oss stolta över. Tillsammans diskuterade vi materialval, planlösningar och husens utseende. Det säger Magnus Ohlsson, projektchef.

En annan viktig framgångsfaktor i projektet var en rationell byggprocess. Tack vare samma planlösningar och materialval på varje våning, fick vi en upprepningseffekt. Vi började utveckla husen redan i slutet av 2012 och började bygga ett år senare. I slutet av 2014 flyttar de första hyresgästerna in i sina nya lägenheter.

Antal projekt