c

Fagerskrapan

Jämtlands högsta hus växer fram i Östersund

I Östersund uppför vi just nu det sexton våningar höga bostadshuset Fagerskrapan. Punkthuset kommer inrymma 56 hyreslägenheter och byggs på uppdrag av det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem.

Fagerskrapan blir Jämtlands högsta hus och Östersunds nya landmärke. Här bjuds besökarna på en milsvida utsikt över Storsjön, staden och fjällvärlden.

Grönt och hållbart är ledord som genomsyrar hela projektet och när Fagerskrapan står färdig kommer den klassas enligt Miljöbyggnad – guld för området energi och silver för övriga indikatorer.

Vi fick uppdraget i februari 2013 och startade projektet i april samma år. Vårt arbete har liksom fastigheten en tydlig grön profil. Vi arbetar utifrån Skanskas egen miljömärkning Grön arbetsplats där ambitionen är att reducera energianvändningen på arbetsplatsen.

Det är ett tajt och intensivt projekt då huset ska vara färdigt för inflyttning redan till hösten 2014. Vi arbetar därför med prefabricerade stommar för att effektivisera byggprocessen. Att fastigheten har sexton våningar kräver lite extra av vårt säkerhetsarbete. Ju högre upp bygget kommer desto starkare blir vindarna. Vi ser därför noga över väder och vind och utvärderar sedan arbetet utifrån det.

Fagerskrapan kommer bli en stilren byggnad ritad av GisteråSjöstrand Arkitektur. Huset får slipade betongfasader i svart och vitt som påminner om exklusiv marmor.

I punkthusets källarvåning kommer det finnas aggregatrum, undercentral, städförråd och lägenhetsförråd. Plan 1 kommer inrymma tre lokaler som ska användas för dagverksamhet av hemtjänst eller bostadsrättsförening. Plan 2-16 kommer inrymma hyreslägenheter. Lägenheterna utgörs framförallt av tvåor och treor, med det kommer även finnas ett fåtal ettor, fyror och femmor. Alla lägenheter får en hög standard med helkaklade badrum, tvättmaskin och modern köksutrustning.

 

Antal projekt