c

Torpavallen

Fotbollsplaner förvandlas till klimatsmart handelsplats

På Torpavallens gamla fotbollsplaner i Göteborg har Skanska utvecklat och byggt ett handelsområde för volymhandel. Handelsplatsen stod färdig 2013 och innehåller omkring 10 000 kvadratmeter butiksyta fördelat på två hus. Handelsplatsens placering, intill Göteborgs city, bostadsnära och granne med E20, gör den mycket lättillgängligt för bilister, kollektivtrafikresenärer, cyklister och fotgängare.

Inte passande för idrottsförening

När Skanska första gången fick upp ögonen för Torpavallen på 1990-talet var området en samlingsplats för idrottsföreningen Qviding FIF och bestod av två stora fotbollsplaner och ett klubbhus. Men närheten till E20 med trafik, buller gjorde att platsen inte var passande för en idrottsförening. Som en lösning på problemet fick Qviding FIF istället möjlighet att anlägga en bättre och säkrare idrottsplats på Härlanda Park. En riktig win-win situation.

Intill Munkebäcksmotet

Torpavallens handelsplats ligger vid Munkebäcksmotet där Media Markt och MAX Hamburgerrestaurang och Arken öppnade under hösten 2012, SATS öppnade i januari 2013, Sova 2014 och Airhop 2016.
Sedan tidigare fanns ICA Kvantum, Nordsjö Idé & Design, Statoil och Systembolag. Tillsammans kommer aktörerna att komplettera varandra och erbjuda besökarna ett attraktivt utbud.

Certifierad enligt LEED, nivå guld

Under både projektering och byggprocessen har energieffektivisering och miljö varit en viktig fråga och handelsplatsen är certifierad enligt LEED, nivå guld. I och med det är Torpavallen en av Göteborgs grönaste handelsplatser.

Antal projekt