c

Nya hovrättsbyggnaden, Malmö

Modern hovrätt med höga säkerhetskrav

Nya Hovrätten i Malmö är den första Hovrättsbyggnaden som uppförts i Sverige på femtio år. Byggnaden, på 10 000 kvadratmeter, ligger på Universitetsholmen i Malmö med vattenutsikt åt tre håll. Här är lokalerna omsorgsfullt planerade och säkerheten är inbyggd i väggarna.

Skanska, som har varit byggherre och totalentreprenör för projektet, har utvecklat fastigheten och verksamhetsanpassat lokalerna i nära samarbete med hyresgästen Domstolsverket. På entréplan finns nio rättssalar – fem är inredda för förhandlingar med häktade, två för tvistemål och brottsmål och två ska användas av Hyresnämnden. En av salarna har fått förhöjd säkerhet och har utrustats med en glasvägg som vid behov kan fällas ut mellan åhörarplatserna och rätten.

För att ytterligare öka tryggheten så har målsäganden och vittnena fått skilda ingångar. Häktade personer körs direkt in i garaget, som ligger under huset, och slussas sedan upp till rättssalen med hiss. Även rättens ledamöter har fått en egen ingång till rättssalarna och slipper gå via de allmänna utrymmena. I byggnadens källare finns åtta häktesceller och de tre översta våningarna innehåller kontor.

Till formen påminner fastigheten, med sina två hörn och svängda fasader, om en stor flundra. Fasaden har en mörk färg med en rustik tyngd som påminner om upplagda stenskivor.

I byggnaden sitter Hovrätten, Hyresnämnden, Regeringskansliet och Domstolsverket.

 

Antal projekt