Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Vita klippor med gröna hemligheter

Klipporna, Skanskas nya regionkontor i Hyllie i Malmö, har redan fått mycket beröm för sin arkitektur. Men det bästa med Klipporna, de 200 miljömålen, är svårare att se.

Klipporna

Projektchefen Måns Herner säger att Klipporna är det roligaste projekt han arbetat i under sina sju år på Skanska. I bakgrunden den milsvida utsikten över Hyllie och Malmö. Åt andra håll syns bland annat Öresundsbron. I klart väder syns Danmark.

En del som inte känner till Malmö tycks tro att Hyllie är utslängt på en åker, långt från själva staden. Det är helt fel, Hyllie ligger intill stadsdelen Lindeborg och det tar bara tre minuter med tåget till Triangelen, som Malmöborna kallar sitt centrala torg.

– Dessutom ligger Hyllie, som du ser, på en kulle, påpekar Måns Herner, Skanskas projektchef för Klipporna.

I det eleganta men än så länge lite opersonliga Hyllie sticker Klipporna ut, med sin oregelbundna, egensinniga arkitektur, ritad av danska Henning Larsen Architects. De snart tre husen är dock allra bäst invändigt. Alla de sju kontorsvåningarna i Skanska-huset ser olika ut, med fönstren placerade på olika ställen. Även de kritvita väggarna är originella.

– Vi har målat direkt på betongen, utan spackel, för att ge en mer rustik känsla, förklarar han.
Klippornas 200 miljömål och otaliga miljöinsatser är i de flesta fall svåra att upptäcka med blotta ögat. På taket syns dock några av dem i sin fulla prakt. Förutom sedum, som planterats i kassetter för att inte rasa nerför klippbranten, finns 40 centimeter jord med buskar och annat.

– Och snart flyttar honungsbin in i sina kupor här uppe, berättar Johan Vindelstam, miljöinriktad produktionsledare.

Klipporna miljöcertifieras på LEED Platina-nivå, den högsta möjliga nivån.

Text: Anders Wikberg

Foto: Gugge Zelander

Vill du veta mer?

Kontakta Måns Herner.