Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Slut med vibrering av betongväggar

En ny metod för gjutning av betongväggar skapar både bättre arbetsmiljö och bättre slutresultat.

– Den nya metoden är hur bra som helst. Många frågade sig om det verkligen skulle fungera att arbeta på det här sättet. Men nu kan en person ensam och från mitten av formen gjuta 12 meter långa väggformar på en gång med kanonresultat, säger Pelle Ekeroos.

Att gjuta betongväggar har ofta varit förknippat med mycket och kostsamt efterarbete, på grund av luftporerna som uppstår i betongen.
Arbetet har också varit tungt och besvärligt för betongarbetarna, eftersom betongen måste vibreras med hjälp av vibrationsstavar under gjutningen. Det har varit enda sättet att få så mycket som möjligt av luften att försvinna.
Men nu finns en ny metod för gjutning av väggar som ger ett närmast perfekt slutresultat. Arbetsmiljön för yrkesarbetarna förbättras dessutom radikalt, eftersom betongen inte längre måste vibreras.
Metoden har utformats av produktionschef Mats Wiklund på Region Betong tillsammans med Skanska Teknik. Den användes för första gången fullt ut på Region Hus Sydosts bygge av 55plus-boendet Bovieran i Linköping.

Frigör en person

Betongarbetaren Pelle Ekeroos, som var drivande för att metoden skulle användas i full skala på bygget, är mycket nöjd.
– Ja, det här är verkligen melodin. Nu slipper vi vibreringen som på sikt kan ge vibrationsskador. Metoden innebär också att vi frigör en person som kan jobba med något annat, säger han.
Den framgångsrika metoden bygger på en samverkan som börjar redan på fabriken som använder ett speciellt betongrecept med “lösare” egenskaper än normalt.
– Nästa viktiga kugge i kedjan är chaufförerna. Betongen måste röra sig hela tiden och därför får roterbilarna aldrig stå stilla ute på arbetsplatsen. Sedan är det också viktigt med engagerade och informerade yrkesarbetare som jobbar på rätt sätt, som här på Bovieran i Linköping. Ordentliga startmöten med betongarbetarna är därför A och O för ett bra resultat, säger Mats Wiklund. 

Text: Anders Fahlman
Foto: Lasse Hejdenberg