Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Lysande utsikter för Gängtappen

65 meter hög blev Gängtappen, också kallad Kockumshuset, Sveriges första skyskrapa 1958. Nu energieffektiviseras och moderniseras ett av Malmös mest kända hus – samtidigt som byggnadens historik och ursprungliga arkitektur lyfts fram.

Ledande montör Mats Nilsson och projektledare Gert Hansson blickar ut från taket på Gängtappen i Malmö. Bakom dem hängde tidigare den välkända Kockumsskylten.

1958 färdigställdes Gängtappen, då Sveriges högsta byggnad, som huvudkontor till Kockums. 57 år senare kliver Gert Hansson, projektledare på Skanska Installation, och ledande montör Mats Nilsson ut på taket.

– Huset är fullt av spännande historia och vi har bland annat hittat två gamla blykopplingar, som formats för hand med blåslampa. Sådant hantverk finns inte i dag, säger Gert Hansson.

Huset uppdateras

I samband med att den numera Saabägda u-båtstillverkaren Kockums flyttar ut från Gängtappen totalrenoverar fastighetsägaren Wihlborgs det 14 000 kvadratmeter stora kontorshuset och förbereder för nya hyresgäster.

Huset har en tresidig, konkav form som påminner om en gängtapp, ett verktyg som används till att skära invändiga gängor i runda hål. 

Vid årsskiftet inledde Skanska Installation projekteringen och det kommande arbetet med att energieffektivisera byggnadens samtliga femton våningar. Just nu installeras kabelstegar och tomrör på de tre översta våningarna.

– Ställverket och kanalskenorna som strömförsörjer uppåt i fastigheten är från 1994. De är fortfarande som nya, så de kan vi behålla. Resten blir helt nytt, säger Gert Hansson.

– Alla gamla armaturer ska bytas ut och vi kommer att installera närmare 2 700 nya LED-armaturer med optimerad belysningsstyrning i huset. En rörelse­kännare i luftdonet känner av närvaro och styr belysning, värme och ventilation i respektive rum.

Återfår sin forna prakt

I hisshallen hänger originalarmaturerna från 1950-talet fortfarande kvar längs väggarna. Designen ska behållas – men tekniken uppgraderas.

– Belysningsexperterna tittar nu på hur man bäst löser det. Wihlborgs är måna om att behålla och förstärka den ursprungliga känslan i huset, samtidigt som vi med modern LED-teknik kan minska energiförbrukningen.

Paul Jonsson installerar kabelstegar som också används som fästen för gipsskivorna till undertaket. "På så vis sparar byggaren tid. Det är ett av många exempel på bra samarbeten, något som genomsyrar projektet här på Gängtappen", säger projektledaren Gert Hansson.

Ett nytt, modernt utrymningslarm med optiska detektorer ska installeras på alla våningsplan. Just nu arbetar fem installatörer i projektet, men Gert Hansson räknar med det tredubbla när arbetet går för fullt ungefär till årsskiftet.

I samband med renoveringen ska huset återfå sin milt grönblå färg i emaljerad plåt och den tillbyggda entrén på bottenplan – som kommer att rymma gemensam reception, restaurang och möteslokaler för hyresgästerna – ska rivas för att på så sätt återställa husets ursprungliga arkitektur.

I juli 2016 står ”Nya Gängtappen” helt färdig.

När Gängtappen byggdes 1957 var det Sveriges högsta kontorshus. I dag är det det Malmös sjätte högsta hus efter Turning Torso (190 meter), Malmö Live (87 meter), Kronprinsen (82 meter), Scandic Hotell Triangeln (69 meter) och nya Triangelhuset (68 meter). 

Text: Michael Nilsson
Foto: Christiaan Dirksen