Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Litet gäng för stora projekt

För riktigt stora projekt krävs det – ett litet gäng! I alla fall när det kommer till att lyfta och flytta tunga broar och balkar i stål och betong. Skanskas speciella ”Stålgrupp” utgörs av fyra extremt specialiserade yrkesarbetare.

Tommy Glaad övervakar kollegorna Kalle Nevanperä och Michael Gustavsson när de justerar nivån på pallarna som stålbron glider på.

Det är fredag förmiddag och så lugnt och fridfullt som det bara kan vara i det bohuslänska landskapet en vårdag i maj. Två stora, svarta och vidöppna trollögon verkar stirra ut från en bergsknalle i Tanumshede, men är i själva verket öppningarna till de två tunnlar som ska skynda på E6-trafiken mellan Oslo och Köpenhamn.

Precis nedanför tunnelmynningarna i norr stupar landskapet ner i Gerumälven och det är därför som två gigantiska stålbroar à 115 meter och 200 ton ligger och väntar på andra sidan ravinen. Strax ska de börja lanseras över till fästena intill tunnlarna, ett stort och svårt projekt som kräver – fyra man!

– Det är skönt att få göra det en fredag och över helgen, utan att en massa folk springer i vägen, säger den rutinerade och osannolikt coola lagbasen Tommy Glaad.

Tillsammans med sin lika rutinerade vapendragare Kalle Nevanperä och de inlånade medhjälparna Michael Gustavsson och Mikael Wallnander ska han strax sätta i gång att med hydraulikens och vajrars hjälp, i en hastighet på 8 meter i timmen, fösa stålbroarna ut över stupet. Med en tolerans på 5 millimeter i sidled ska de till slut docka med fästet på andra sidan ravinen.

– Det finns inte några "små" grejer i vår bransch. Oavsett om de väger 100 eller 1 000 ton så finns det hela tiden risker som gör att man inte får forcera något moment, utan ta det lugnt och tänka efter flera gånger innan, säger Tommy Glaad.

Då spelar det ingen roll att man egentligen är lite sliten, efter att nyss ha kört de 45 milen från Trelleborgs hamn där man har fullt upp med att flytta enorma sektioner av- och påfartsramper till färjorna. Samtidigt är kollegorna Anders Carlén och "Smed-Micke" Brunzell i Stockholm och Hammarbyhamnen och flyttar 60 ton tunga balkar till ett bussgarage.

– I och med att vi bara är fyra yrkesarbetare på hela den Skanskaregion vi jobbar på så händer det ju att jobben krockar med varandra runt om landet, säger Tommy Glaad, som gärna hade sett en utökning av personalstyrkan.

– Samtidigt är det inte helt lätt att rekrytera, för det är ett väldigt speciellt yrke som kräver erfarenhet och att alla i gruppen känner, förstår och till hundra procent kan lita på varandra. Nu är medelåldern i vår lilla grupp redan ganska hög, så vi skulle gärna få in någon yngre att lära upp, men då krävs det att de kan sluta flippra med mobilen och i stället ha full koncentration på jobbet, säger Tommy Glaad.

Text och foto Anders Egle.

Vill du veta mer?

Kontakta Henrik Nilsson.