Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Havsutsikt att hyra

Exklusiv adress, vidunderlig utsikt, yteffektiva moderna lägenheter och – inga tillval! Det är vad som ingår i hyran för de 35 hyreslägenheterna som snart står färdiga i Södra Brottkärr i Hovås utanför Göteborg. I en omgivning där villorna kostar runt tio miljoner blir de ett lika sällsynt som välkommet tillskott, både för de boende, för kommunen och för Skanska.

Lilla Hovås, på gränsen mellan Kungsbacka och Göteborg, växer. Det som i alla tider varit en liten exklusiv by med småbåtshamn, Sveriges äldsta golfklubb och drygt 3 000 invånare, håller nu på att, om inte förvandlas, så i alla fall utvecklas. Affärer, kontorsbyggnader och till och med något så främmande som hyreslägenheter har på kort tid byggts upp mellan havet, ängarna och de böljande bohusklipporna.

– Ja, det är inte ofta man bygger hyreslägenheter med den här fantastiska utsikten, konstaterar Stefan Troede, chef på Skanska Hyresbostäder.

Två fyravåningshus med sammanlagt 35 lägenheter är snart inflyttningsklara, den minsta på 1,5 rum och kök medan de sju största har 4 rum. Bara ett par av lägenheterna återstår att skriva kontrakt på, annars har allihop gått åt som smör i solsken, företrädesvis till personer som sålt sin villa i närheten. Topplägenheten, en fyra på översta våningen med en hyra på 16 000 kr i månaden, gick bland de första. 

Krav på hyreslägenheter

– På så sätt är de här lägenheterna inte riktigt representativa för de som Skanska Hyresbostäder bygger annars, för då brukar läget inte vara lika exklusivt och då blir hyrorna betydligt lägre, säger Stefan Troede.

Att man nu ändå byggde Hovås första hyreslägenheter berodde helt enkelt på kommunens krav i detaljplanen – det var hyreslägenheter eller inget som gällde för den här tomten. Skanska, som byggt en mängd bostadsrätter och framför allt villor i området de senaste åren, hade för bara några år sedan riskerat att få släppa marken till någon annan aktör, men tack vare nya organisationen Hyresbostäder kunde man presentera ett koncept som visade sig både effektivt, populärt och lönsamt.

Inget dyrt källargarage

– Vi sålde projektet till fastighetsbolaget Sigillet redan före byggstart, vilket inte är ovanligt för oss. Skanska har ingen avsikt att äga några hyresfastigheter utan vi säljer alltid till någon seriös, långsiktig ägare som inte är ute efter att spekulera. Det är Sigillet som har ansvarat för uthyrningen av lägenheterna och bestämt hyrorna, säger Stefan Troede.

Själva byggandet skiljer sig inte nämnvärt från de flesta bostadsrättsprojekt, förutom att det inte finns någon dyr källarvåning med garage.

– Och så är det inga tillval i de olika lägenheterna! Annars har ju varje köpare av en bostadsrätt sina speciella önskemål, här har vi bara mikrovågsugnar och handdukstorkar och annat smått, som Sigillet har beställt, att hålla reda på. Det är tacksamt! säger arbetsledaren Miso Vicic på Region Hus Göteborg och skrattar.  

Text och foto: Anders Egle