Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Ensamkommande Abbas får praktik på Lidingö

På Hus Stockholm Bostäder på Lidingö praktiserar just nu för andra gången ett ensamkommande barn. 17-årige Abbas Rezai från Afghanistan tar via Skanska ett steg in i det svenska samhället.

Yrkesarbetaren Kalle Malmborg visar Abbas Rezai hur man med hjälp av laser mäter olika saker

Yrkesarbetaren Kalle Malmborg visar Abbas Rezai hur man med hjälp av laser mäter olika saker i en garderob i en lägenhet i äldreboendet. Kalle säger att det känns roligt att dela med sig av vad han kan och att han håller sig lite yngre genom att träffa unga människor som Abbas.

2013 frågade Lidingö kommun Hus Stockholm Bostäder om man kunde ta emot ensamkommande barn, som sökt skydd i Sverige, som praktikanter.
– Det var helt självklart för oss att tacka ja. Givetvis vill vi dra vårt strå till stacken, säger Fredrik Wilson, projektchef.
Produktionschefen Jan-Erik Persson instämmer och säger att han till hundra procent stöder Skanskas satsning på social hållbarhet. Kalle Malmborg, betongarbetare och snickare från Hus Stockholm Syd, är också glad över att han kan göra något bra.
– Det är roligt med praktikanter. Jag är inte det minsta trött på dem, trots att jag träffat hundratals sedan jag började på Skanska 1976. Abbas Rezai är det andra av de fem barn Skanska ska ta emot på Lidingö. För dagen lär Kalle honom bland annat ritningsläsning och lasermätning. Samtliga här på Högsätra Äldreboende, både yrkesarbetare och tjänstemän, turas om att vara handledare åt Abbas.Lite extra ansvar tar den engagerade projektingenjören Ary Zanganeh. Dessutom är hans kurdiska språkligt släkt med Abbas dari.
– Men vi pratar oftast svenska, Abbas lär sig nya ord varje dag, konstaterar Ary.

Vill bli snickare

Abbas är hos Skanska på Högsätra varje måndagseftermiddag mellan 12 och 16 i tolv veckor, vilket enligt Skanska är mer givande och mer omväxlande än sammanhängande praktik. Abbas är dock på Högsätra även annars, han bor i ett rum i ett ungdomsboende i samma byggnad.
– Men på dagarna går jag i skolan, i nian, och jag hoppas att jag kan gå i gymnasiet i höst. Kanske kan jag komma in på byggymnasium, jag vill gärna bli snickare, säger Abbas, som hjälpt till på ett bygge i Teheran. Dit flydde han från Afghanistan, innan han kom till Sverige för två år sedan.

Abbas Rezai (till vänster) får lära sig väldigt mycket av projektingenjören Ary Zanganeh, den på bygget som tillbringar mest tid med Abbas. 

Text: Anders Wikberg
Foto: Peter Nordahl